Babeczki maślankowo-żurawinowe

Smaczne i zdrowe.


Składniki na 12 sztuk:

  • 100 g masła lub margaryny
  • 125 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • sól
  • dwa jajka
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 250 ml maślanki
  • 125 g suszonej żurawiny
  • cukier puder

Przygotowanie:

Reklama

Tłuszcz, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli ucierać 5 minut na kremową masę, kolejno dodawać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą i dodawać do kremu na przemian z maślanką. Dodać żurawinę. Do formy do muffinek włożyć 12 papilotek i nakładać ciasto. W nagrzanym  do 200 st. C piekarniku piec 18-20 minut. Gotowe babeczki oprószyć cukrem pudrem.

 

Czas przygotowania: 45 minut Jedna porcja zawiera: 1000 kJ/239 kcal


Dowiedz się więcej na temat: muffinki | babeczki | żurawina | ciastka

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje