Co warto zjeść, gdy wyjeżdżamy na urlop do Chorwacji?

Chorwacja to od ładnych paru lat częsty kierunek wyjazdów urlopowych. Kraj ten urzeka krystalicznie czystym morzem, a także kulturą. Chorwaci są bardzo otwarci i uwielbiają biesiadować. A bawią się nie tylko przy dobrej muzyce i trunkach. Na chorwackich imprezach nie może zabraknąć również dobrej kuchni. Jej najpopularniejszych specjałów musi spróbować każdy, kto spędza urlop w Chorwacji. Podpowiadamy, jakie dania muszą znaleźć się w menu każdego turysty.

article cover
©123RF/PICSEL

Owoce morza w różnych wydaniach

©123RF/PICSEL

Z racji tego, że Chorwacja to kraj częściowo położony nad morzem, jada się tam dużo owoców morza, które przyrządzane są na różne sposoby. W miejscowościach nadmorskich zjemy pyszne krewetki, mule, małże, kalmary i wiele innych. Polecamy znaleźć dobrą restaurację, która specjalizuje się w przygotowywaniu owoców morza i ją odwiedzić. Jeśli to możliwe, warto zamówić mix owoców morza w różnych wydaniach. Miłośnicy nadmorskiej kuchni z pewnością będą usatysfakcjonowani.

Burek

Burek to jedna z najciekawszych i najsmaczniejszych chorwackich przekąsek. Właściwie znana jest w wielu krajach bałkańskich. Chorwacki burek przyrządzany jest z mięsem, szpinakiem lub białym serem. A co to właściwie jest burek? Płaski placek z ciasta, które przypomina greckie filo lub ciasto francuskie. Niektórzy nazywają go chorwackim kebabem. Będąc w Chorwacji koniecznie należy spróbować burka. To bardzo sycąca przekąska, która idealnie nadaje się na przerwę podczas zwiedzania.

Pieczona ryba

©123RF/PICSEL

W chorwackiej kuchni nie może również zabraknąć ryb, a te najchętniej wrzucane na tłuszcz i ruszt to dorada, sola, piotrosz i barwena. Porządny kawałek pysznej ryby zaspokoi głód zgłodniałego turysty. Ryby podawane są zazwyczaj z frytkami i surówką.

Ćevapčići, czyli mięsne paluchy z grilla

Kolejna typowo chorwacka przekąska to mięsne paluchy, które przygotowuje się na grillu. Paluchy podawane są na różne sposoby: w bułce, z frytkami, a także z ryżem. Ćevapčići w smaku bardzo przypomina polskie kotlety mielone, tylko przyrządzone na grillu.

Štrukli

©123RF/PICSEL

Štrukli to jedno z najpopularniejszych chorwackich ciast. Jego przygotowanie polega na faszerowaniu twarogiem ciasta podobnego do tego, z którego robi się pierogi. Następnie ciasto jest pieczone lub gotowane. Štrukli sprawdzi się jako deser, a także jako śniadanie.

Kesteni

Kolejna typowo chorwacka przekąska to kesteni, czyli prażone kasztany. W smaku przypominają one ziemniaki z ogniska. Kesteni to idealny dodatek do piwa.

Fritule

Na deser lub na śniadanie możemy zjeść również fritule, czyli minipączki z rodzynkami, przygotowywane na bazie białego sera. W smaku podobne są do polskich pączków. Nie mają jednak w środku nadzienia.

Szynka pršut

Szynka pršut to zdecydowanie najpopularniejsza chorwacka wędlina. Zjemy ją w rejonach Istrii oraz Dalmacji. Pršut to wieprzowa szynka podsuszana, bardzo podobna do włoskiej parmeńskiej. Jej sekretem jest sposób suszenia, a robi się to na świeżym powietrzu podczas wiatru zwanego burą. Na skutek jego działania wędlina powoli dojrzewa. Warto zaznaczyć, że cena szynki pršut nie jest niska, a wszystko ze względu na sposób jej produkcji.

Sery kozie i owcze

W Chorwacji jada się również sery. Wytwarzane są zazwyczaj z mleka koziego i owczego. Cechują je specyficzny zapach oraz smak. A to zasługa owiec oraz kóz, które pasą się na terenach skalnych i zajadają się przy tym ziołami. Najbardziej znany ser owczy wytwarza się na wyspie Pag. Chorwackie sery idealnie pasują jako dodatek do wina.

Chorwackie trunki

art
©123RF/PICSEL

A jakie trunki wypić w Chorwacji? Oto nasze propozycje.

Rakija

Rakija to typowo chorwacki trunek. To wódka, którą wytwarza się z owoców lub ziół, a także destylatów. W Chorwacji spotkamy kilka rodzajów rakii. Między innymi biska: produkowana z miąższu winogron, jemioły i traw; medica: przyrządzana z miodu; jabuka - przygotowywana na bazie jabłek; rogaca - robiona na bazie chleba świętojańskiego; taravica - przygotowywana na bazie ziół. W Chorwacji rakiję pije się podczas świąt, jak i innych okazji.

Likiery

Chorwaci lubią również pijać likiery owocowe, a także wytwarzane na bazie orzechów. Trunki te są znacznie lżejsze niż wspomniana rakija.

Piwo

W Chorwacji pije się również sporo piwa. Jednym z najpopularniejszych i najstarszych piw jest piwo ciemne.

Wino

Na koniec zostawiliśmy wina, ponieważ Chorwaci piją i produkują je namiętnie. Te wytwarzane w głębi Chorwacji są raczej lekkie, łagodne i orzeźwiające. Z kolei te produkowane nad samym Adriatykiem są raczej mocne i ciężkie. Miłośnicy dobrego wina w Chorwacji z pewnością znajdą napój, który zaspokoi ich oczekiwania.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas