3 odpady kuchenne, wzbogacające ziemię

Kompostownik to świetny sposób do recyklingu odpadów kuchennych. Dzięki niemu pozbywasz się zbędnych resztek, a otrzymujesz kompost użyźniający glebę. Nie każdy ma możliwość i przestrzeń do prowadzenia kompostownika. Nie zawsze konieczne jest kompostowanie odpadów kuchennych przed dodaniem ich do gleby. Oto kilka wskazówek, w jaki sposób można użyźnić ziemię bez kompostownika, przy użyciu resztek kuchennych.

produkty użyźniające glebę
produkty użyźniające glebę© Photogenica

Skorupki jaj

skorupki jaj
© Photogenica

Skorupki jaj należy wypłukać i pozostawić do wyschnięcia na słonecznym parapecie lub kaloryferze. Gdy skorupki są suche, stają się bardzo łamliwe. Skorupki jaj usprawniają drenaż ziemi. Znajduje się w nich również wiele wapnia, który wspomaga wzrost roślin. Zapobiega również kwitnieniu pomidorów i cukinii. Skorupki działają odstraszająco na ślimaki. Tworzą barierę ochronną wokół młodych sadzonek, trzymając mięczaki z daleka.

Fusy z kawy

fusy z kawy
© Photogenica

Fusy z kawy można bezpośrednio dodać do ziemi. Działają jako ogólny nawóz, dodają materii organicznej, poprawiają drenaż, retencję wody i napowietrzają glebę. Gdy się rozłożą wzbogacą ziemię o azot, bardzo korzystny dla roślin. Stosowanie fusów nie wpłynie na poziom pH ziemi, dopóki nie użyjesz ich w zbyt skoncentrowanych ilościach. Fusy świetnie sprawdzają się też jako ściółka wokół roślin. Dzięki nim dżdżownice będą miały raj w ziemi.

Skórka z banana

skórka z banana
© Photogenica

Dodawanie skórek bananów to kolejny doskonały sposób na wzbogacenie ziemi w ogrodzie. Mogą być bezpośrednio dodane do ziemi, jeśli uprzednio zostały pocięte na małe kawałki. Szybciej się rozłożą i zwiększą mikroorganizmom pole działania. Skórka z banana doda sporą ilość składników odżywczych takich jak: wapń, magnez, siarki, potasu oraz fosforanów sodu. Dzięki nim wszystkie rośliny będą ładnie rosnąć i rozwijać się.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas