5 niesamowitych właściwości białego wina

Wiele ludzi zwraca uwagę tylko na korzyści oferowane przez czerwone wina, zapominając o jego kuzynie – winie białym. Chociaż nie oferuje tak wielu korzyści jak wina czerwone, również zasługuje na wyróżnienie. Korzyści zdrowotne białego wina:

Jedna z winnic w miasteczku Vila Nova de Gaia
Jedna z winnic w miasteczku Vila Nova de Gaia123RF/PICSEL

Zapobiega nowotworom

Badania naukowe wykazały, że białe wino o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy chroni kobiety przed rakiem piersi. Wykazano również, że wino białe hamuje powstawanie komórek rakowych w organizmie.

Zmniejsza ryzyko kaca

Jeśli obawiasz się kaca po wypiciu kilku lampek wina, możesz o tym zapomnieć. Białe wino zawiera miej substancji, które wywołują kaca, dzięki czemu rano nie będziemy mieć problemu z bolącą głową, nawet po hucznej zabawie.

Wspomaga serce

Przeciwutleniacze zawarte w białym winie pomagają w zwiększeniu wydolności pracy serca i zapobiegają zatorom w tętnicach, tym samym zmniejszając ryzyko chorób serca. Według badań wino białe ma podobne właściwości jak oliwa z oliwek.

Pozytywnie wpływa na cholesterol

Białe wino może mieć wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Równie skutecznie zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi, dzięki czemu nasze serce jest o wiele bardziej bezpieczne.

Wspomaga płuca

Naukowcy wskazują, że umiarkowane spożywanie białego wina może poprawić wydolność płuc. Dzięki obecności przeciwutleniaczy w białym winie, możemy cieszyć się zdrowiem!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas