5 niesamowitych właściwości białego wina
Wiele ludzi zwraca uwagę tylko na korzyści oferowane przez czerwone wina, zapominając o jego kuzynie – winie białym. Chociaż nie oferuje tak wielu korzyści jak wina czerwone, również zasługuje na wyróżnienie. Korzyści zdrowotne białego wina:
Zapobiega nowotworom
Badania naukowe wykazały, że białe wino o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy chroni kobiety przed rakiem piersi. Wykazano również, że wino białe hamuje powstawanie komórek rakowych w organizmie.
Zmniejsza ryzyko kaca
Jeśli obawiasz się kaca po wypiciu kilku lampek wina, możesz o tym zapomnieć. Białe wino zawiera miej substancji, które wywołują kaca, dzięki czemu rano nie będziemy mieć problemu z bolącą głową, nawet po hucznej zabawie.
Wspomaga serce
Przeciwutleniacze zawarte w białym winie pomagają w zwiększeniu wydolności pracy serca i zapobiegają zatorom w tętnicach, tym samym zmniejszając ryzyko chorób serca. Według badań wino białe ma podobne właściwości jak oliwa z oliwek.
Pozytywnie wpływa na cholesterol
Białe wino może mieć wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Równie skutecznie zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi, dzięki czemu nasze serce jest o wiele bardziej bezpieczne.
Wspomaga płuca
Naukowcy wskazują, że umiarkowane spożywanie białego wina może poprawić wydolność płuc. Dzięki obecności przeciwutleniaczy w białym winie, możemy cieszyć się zdrowiem!