Co tak naprawdę oznacza termin przydatności do spożycia?

Dawniej określenie „termin przydatności do spożycia” oznaczało, że po upływie podanej daty żywność nie nadaje się do jedzenia. Dziś możemy trafić na sformułowania, które są podobne, ale ich znaczenie jest nieco inne. Nawet importowane produkty powinny mieć te informacje napisane po polsku, ale nie zawsze tak jest. Dlatego podajemy też wersje angielskie.

Nawet importowane produkty powinny mieć informację o przydatności do spożycia w języku polskim
Nawet importowane produkty powinny mieć informację o przydatności do spożycia w języku polskim 123RF/PICSEL

Należy spożyć do...

W angielskiej wersji: use by (czyli użyj do...) - oznacza to samo, co dawny "termin przydatności do spożycia" - po upływie podanej daty produkt jest niejadalny. W ten sposób oznaczane są towary, które szybko się psują - pakowane mięso, ryby, sałatki, surówki, a także pakowane dania gotowe (placki, pierogi, wyroby garmażeryjne itp).

Należy spożyć przed...

W ang. wersji: best if used before lub best before (czyli najlepsze, jeśli użyjesz przed...) - podana data jest tzw. datą minimalnej trwałości. Oznacza to, że do tej daty produkt zachowuje aromat, smak, wartości odżywcze itp. Po jej upływie może zacząć je tracić, ale nadaje się do jedzenia. Taki napis widnieje na produktach trwałych (sól, cukier, kasze, makarony, ocet, pakowane fabrycznie ciastka i cukierki).

Najlepiej spożyć przed...

W ang. wersji: best before (czyli najlepsze przed...) - tak oznaczone produkty po upływie podanej daty stracą część wartości smakowych, ale prawie w całości zachowają odżywcze i nie będą szkodliwe. Tak oznaczane są m.in. musztardy, ocet, ketchup itp.

100 rad
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas