Co to jest woda królewska?

Woda królewska jest mieszaniną trzech objętości stężonego kwasu solnego (HCl) i jednej objętości stężonego kwasu azotowego (HNO3).

article cover
©123RF/PICSEL

Woda królewska rozpuszcza złoto

©123RF/PICSEL

W wyniku reakcji tych dwóch kwasów powstaje chlor i chlorek nitrozylu (NOCl). Obie substancje mają wyjątkowo silne działanie utleniające. Rozpuszczają złoto, platynę, pallad i inne odporne chemicznie metale.

Magiczne działanie wody królewskiej

W przeszłości przypisywano wodzie królewskiej magiczne właściwości, które miały być niezbędne do wytwarzania złota czy srebra.

Silnie żrąca

©123RF/PICSEL

Świeży roztwór jest bezbarwny, ale szybko przybiera kolor pomarańczowy. Trzeba zachować ostrożność, gdyż jest silnie żrący. Dawniej woda królewska była używana w laboratoriach do czyszczenia szklanych naczyń z zanieczyszczeń organicznych i osadów metali.

W praktyce

©123RF/PICSEL

Woda królewska wykorzystywana jest dziś między innymi do badania, czy dany wyrób jubilerski jest wykonany ze złota, czy też jest stopem imitującym złoto.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas