Co to jest woda królewska?
Woda królewska jest mieszaniną trzech objętości stężonego kwasu solnego (HCl) i jednej objętości stężonego kwasu azotowego (HNO3).
Woda królewska rozpuszcza złoto
W wyniku reakcji tych dwóch kwasów powstaje chlor i chlorek nitrozylu (NOCl). Obie substancje mają wyjątkowo silne działanie utleniające. Rozpuszczają złoto, platynę, pallad i inne odporne chemicznie metale.
Magiczne działanie wody królewskiej
W przeszłości przypisywano wodzie królewskiej magiczne właściwości, które miały być niezbędne do wytwarzania złota czy srebra.
Silnie żrąca
Świeży roztwór jest bezbarwny, ale szybko przybiera kolor pomarańczowy. Trzeba zachować ostrożność, gdyż jest silnie żrący. Dawniej woda królewska była używana w laboratoriach do czyszczenia szklanych naczyń z zanieczyszczeń organicznych i osadów metali.
W praktyce
Woda królewska wykorzystywana jest dziś między innymi do badania, czy dany wyrób jubilerski jest wykonany ze złota, czy też jest stopem imitującym złoto.