Czy to prawda, że sól morska jest zdrowsza niż kuchenna?

Wiele osób zadaje sobie to pytanie... jak jest naprawdę?

Każdą sól należy ograniczać. Można jednak  zamienić kuchenną na morską o obniżonej zawartości sodu
Każdą sól należy ograniczać. Można jednak zamienić kuchenną na morską o obniżonej zawartości sodu123RF/PICSEL

Sól morska jest zdrowsza, ale nie zdrowa. Sól kuchenna jest oczyszczona do tego stopnia, że zawiera tylko chlorek sodu i środki przeciwzbrylające. Morska, otrzymywana przez odparowanie wody morskiej, zawiera 80 pierwiastków mineralnych, m.in potas, magnez, miedź, żelazo, mangan, jod. I oczywiście sód, którego nadmiar prowadzi m.in. do nadciśnienia i udarów mózgu. Powinniśmy jej zjadać do 5 g dziennie (wliczając to, co zawierają gotowe produkty).

Jak uratować przesoloną zupę?Interia DIY
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas