Dlaczego pomidory nie dojrzewają?

Przyczyn niedojrzewania pomidorów może być wiele, a ich rozpoznanie nie zawsze jest prostym zadaniem. Problem może stanowić zarówno zły sposób nawożenia, jak i nadmierne podlewanie upraw, a także nieodpowiednia temperatura. Warto wziąć pod uwagę każdą z opcji i zastanowić się co jest skutkiem marnych plonów. Dlaczego pomidory nie dojrzewają? Wyjaśniamy poniżej.

Pomidory do prawidłowego wzrostu potrzebują odpowiednich warunków
Pomidory do prawidłowego wzrostu potrzebują odpowiednich warunków123RF/PICSEL

Późne odmiany pomidorów

Pierwszą z przyczyn niedojrzewania pomidorów jest wybór odmian późno dojrzewających. Są rodzaje dojrzewające w lipcu, ale mogą się zdarzyć również te dojrzewające w sierpniu. Więcej czasu potrzebują między innymi pomidory malinowe czy Long Keeper. Warto zasadzić kilka odmian pomidorów, dzięki czemu unikniesz strat w plonach i poznasz różne smaki owoców. Zdecydowanie szybciej dojrzewają pomidory z rozsady lub te uprawiane pod folią czy w szklarni.

Zła temperatura otoczenia

Zapewnij swoim uprawom dostateczną ilość wody i odpowiednie nawożenie
Zapewnij swoim uprawom dostateczną ilość wody i odpowiednie nawożenie123RF/PICSEL

Pomidory są bardzo czułe na gwałtowne zmiany temperatury, które bardzo wahają się na początku czerwca i w drugiej połowie sierpnia. Choć dla rośliny tej najlepsza temperatura oscyluje w granicach 15-30 stopni Celsjusza, to zbyt duże upały, które mają miejsce często w lipcu, też mogą zaszkodzić uprawom.

W takiej sytuacji pomidory przestają wydzielać ważny hormon wzrostu o nazwie etylen. Wtedy owoce są marniejsze lub nie dojrzewają w odpowiednim czasie. Takie warunki pogodowe mogą też skutkować niezawiązywaniem się nowych owoców. Dodatkowo podczas fali upałów krzewy pomidorów mają problem z przyswajaniem wapnia. Jego brak może spowodować wystąpienie suchej zgnilizny wierzchołkowej.

Liście przypominają natkę pietruszki, ale są śmiertelnie trująceInteria.tv

Nieprawidłowe nawożenie

Pomidory pod względem nawożenia są bardzo wymagające, a w szczególności szkodzi im nadmiar azotu. To sprawia, że owoce dojrzewają dużo później i jest ich znacznie mniej, a ich smak pozostawia wiele do życzenia. Z kolei niedobory fosforu skutkują zdeformowanymi i słabo rozwiniętymi okazami.  Pamiętaj o odpowiedniej ilości potasu, który odpowiada za dojrzewanie i soczysty smak pomidorów. Najlepiej sprawdzą się nawozy wieloskładnikowe, dostępne w sklepach ogrodniczych. Pomidory potrzebują zasilenia w lipcu i sierpniu, kiedy są w fazie najintensywniejszego wzrostu.

Zły sposób nawadniania krzewów

Niektóre rodzaje pomidorów dojrzewają później, a inne wcześniej
Niektóre rodzaje pomidorów dojrzewają później, a inne wcześniej123RF/PICSEL

Wpływ na to, że pomidory nie dojrzewają, ma również zły sposób nawadniania. Niedobry w wodzie i suche podłoże powodują opadanie kwiatów i słabe owocowanie krzewów. Natomiast zbyt intensywne nawadnianie skutkuje zniszczeniem systemu korzeniowego rośliny oraz sprzyja występowaniu chorób grzybowych. Największe zapotrzebowanie na wodę pomidory wykazują w okresie kwitnienia i owocowania. W tym czasie nawadniaj rośliny co trzy dni, sporą ilością wody (10-15 litrów na metr kwadratowy). Poza tym okresem uprawy podlewaj częściej, ale mniej obficie, na przykład co drugi dzień.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas