Domowy nabłyszczacz z kuchennej szafki. Kilka kropel przywróci blask liściom monstery

Zaszczytny tytuł królowej doniczkowych roślin ozdobnych już od kilku lat należy do monstery. Okazały wzrost oraz charakterystyczne liście sprawiają, że ciężko przejść obok niej obojętnie. Chętnie wybiera się ją do biur oraz nowocześnie urządzonych mieszkań. Jak dbać o monsterę, by rosła zdrowo przez lata? Sekretny składnik znajdziemy w kuchennej szafce.

Regularna pielęgnacja zapewni monsterze bujny wygląd
Regularna pielęgnacja zapewni monsterze bujny wygląd123RF/PICSEL

To warto wiedzieć o monsterze

Monsterę zalicza się do gatunku roślin płożących. W swoim naturalnym środowisku, czyli na terenach Ameryki Południowej oraz Środkowej, porasta pnie drzew. Należy do rodziny tzw. obrazkowatych, czyli Aracea. Choć jej nazwa zdaje się określać tylko jeden rodzaj, okazuje się, że obejmuje aż 50 odrębnych gatunków.

Na kontynencie, z którego się wywodzi, uznawana jest za roślinę użytkową. Mieszkańcy cenią ją za jadalne owocostany, które w smaku przypominają nieco pomieszanie smaków ananasa oraz banana. Ważne, by sięgać po dojrzałe owoce, gdyż młode wywołują nieprzyjemne skutki uboczne, w tym zapalenie błony śluzowej. Również charakterystyczne powietrzne korzenie znalazły swoje zastosowanie. Lokalna ludność wykorzystuje je także do wyplatania koszy oraz wyrobu sznurów.

Sposób na błyszczące liście monstery

Oliwa z oliwek nabłyszczy liście monstery
Oliwa z oliwek nabłyszczy liście monstery123RF/PICSEL

Kolekcjonerzy oraz entuzjaści roślin doniczkowych mają w swoich zasobach przynajmniej jeden egzemplarz monstery. Ta oryginalna roślina pasuje nie tylko do nowoczesnych, ale także bardziej tradycyjnych wnętrz. Świetnie urozmaici puste przestrzenie, a także pozwoli stworzyć tak popularny efekt domowej dżungli. Kluczem do jej zdrowego wyglądu jest właściwa pielęgnacja. Istnieje jednak prosty patent, który nada jej liściom i pnączom dodatkowego blasku.

Sekret tkwi w popularnym produkcie, którego używamy do smażenia oraz doprawiania sałatek i wielu innych dań. Mowa o oliwie z oliwek, która świetnie sprawdzi się jako nabłyszczacz do monstery. Jak się do tego zabrać, by nie zaszkodzić roślinie? Wystarczy nanieść odrobinę na miękką ściereczkę z mikrofibry, a następnie ostrożnie przetrzeć całą powierzchnię liści.

To prosta metoda, która nie tylko nada roślinie zachwycającego blasku, ale także ochroni ją przed osadzaniem się kurzu. Nagromadzenie nalotu utrudnia monsterze dostęp do światła oraz powietrza, zakłócając jej prawidłowy rozwój.

Kluczowe zasady pielęgnacji

Jak dbać o monsterę, by uchronić ją przed atakiem szkodników i zapewnić zdrowy wygląd? Najważniejsze jest odpowiednie podlewanie. Roślina nie lubi bardzo wilgotnego podłoża, dlatego wiosną i latem podlewamy ją raz w tygodniu, a jesienią i zimą, podczas przejścia w stan wegetatywny, raz na 10-14 dni.

Monstera, choć wykazuje dużą tolerancję na światło, nie lubi stanowisk w pełnym słońcu. Najlepiej ustawić ją w miejscu półcienistym lub w odległości ok. 2-3 metrów od okna. Roślina świetnie nadaje się do amatorskiej uprawy w domu. Ważne, by trzymać ją z dala od grzejników oraz innych źródeł ciepła i zapewnić jej optymalną temperaturę ok. 20 st. C.

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas