Dwa banalne przepisy na ciasto z mandarynkami. Nie ma szans, aby nie wyszły
Mandarynki w grudniu dosłownie wysypują się ze sklepowych stoisk. Nic dziwnego, że przesłodkie owoce zjadamy jako zdrową i smaczną przekąskę. Kiedy mamy nadprogramową liczbę mandarynek, możemy z nich przygotować ciasto. Mogą być one serwowane nie tylko w trakcie świąt, ale nadadzą się również do niedzielnej, popołudniowej kawy. Przedstawiamy najlepsze propozycje na ciasta z mandarynkami.
Odwrócone ciasto z mandarynkami
Marzy się nam ciasto z mandarynkami, ale wydaje nam się, że nie mamy kulinarnego talentu? Nic prostszego! Wystarczy sięgnąć po odwrócone ciasto mandarynkowe, które wygląda efektownie, a równocześnie smakuje wyśmienicie. Na szczęście, nie jest trudne w przygotowaniu, wystarczy tylko trzymać się proporcji. Jak przygotować odwrócone ciasto z mandarynkami?
Potrzebne składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru,
- 2,5 łyżeczki proszki do pieczenia,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 szklanka kefiru,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka oleju,
- 4 jajka,
- 0,5 kg mandarynek.
Sposób przygotowania:
Blachę do ciasta albo tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, następnie sypiemy na dno niewielką ilość cukru i równomiernie rozprowadzamy. Mandarynki obieramy, przecinamy na pół, wykładamy na dnie blachy (przecięciem do dołu). W misce przesiewamy wszystkie suche składniki, dodajemy płynne, a na koniec wbijamy jajka. Całość mieszamy albo szpatułką, albo delikatnie miksujemy wyłącznie do połączenia składników. Przygotowaną formę z mandarynkami zalewamy gęstą masą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut (albo do tzw. suchego patyczka).
Gotowe i ostudzone ciasto odwracamy i wykładamy na talerz. Teraz nie pozostaje nic innego, jak pokrojenie go na kawałki i zjedzenie. Smacznego.
Ciasto biszkoptowe z mandarynkami
Ciasto biszkoptowe z mandarynkami wcale nie musi być wyzwaniem. Jeśli nie zawsze biszkopt nam się udaje, warto nauczyć się techniki 1:2:3. Nie dość, że proporcje są łatwe do zapamiętania, to wtedy mamy także gwarancję, że ciasto będzie puszyste i nie opadnie. Później wystarczy przełożyć je śmietanowym kremem, a wierzch udekorować galaretką i świeżymi owocami.
Potrzebne składniki:
- 0,5 szklanki wody z sokiem cytrynowym,
- 300 ml śmietanki 30 proc.,
- 1 opakowanie serka mascarpone,
- 2 szt. galaretki pomarańczowej,
- 3 szklanki wody,
- 4 mandarynki.
Przygotowanie:
Gotowy biszkopt przekrawamy tak, aby otrzymać dwa blaty, które nasączamy wodą wraz z cytryną. W misce ubijamy delikatnie śmietanę na sztywno, a pod koniec miksowania dodajemy po łyżce mascarpone. Do tortownicy lub blachy, w której był pieczony biszkopt wkładamy pierwszy blat, wykładamy całość kremem, przykrywamy drugim blatem i całość umieszczamy w lodówce. Dwa opakowania galaretek rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia i delikatnego stężenia. Kiedy galaretka zaczyna tężeć, cząstki mandarynek umieszczamy w na wierzchu ciasta, a później zalewamy je galaretką.