Reklama

Reklama

Dynia. Czym doprawiać, jak przechowywać

Jej delikatny, słodkawy smak świetnie komponuje się z różnymi składnikami. Dlatego dynia ma uniwersalne zastosowanie. Jest wykorzystana w kuchni na wiele sposobów – od zup, przez wytrawne, pikantne dania, aż po desery.

Pyszne są przetwory z dyni, dżem, keczup, marynaty. Dynia to nieskończona ilość przepisów. Co ważne, syci, a nie tuczy.

Reklama



Bazą wielu potraw jest purée

Możemy je przygotować, piekąc dynie, dusząc lub gotując. Najprostsze jest pieczenie w piekarniku. Można upiec dynię w całości, uprzednio wydrążając pestki, lub pokroić w plastry, ósemki czy ćwiartki, usuwając gniazdo nasienne.

Po upieczeniu skórka ładnie odchodzi, a miąższ miksujemy na gładkie purée. Nie musimy go wykorzystywać od razu, ale możemy zamrozić, by zimą cieszyć się dyniowymi specjałami. Najpopularniejsze danie z dyniowym purée to zupa krem.

Wyśmienicie smakuje doprawiona świeżym imbirem, mleczkiem kokosowym czy chili, serem pleśniowym albo w wersji na słodko z jabłkiem, cynamonem i wanilią.

Ponadto purée może być składnikiem, np. ciasta na kluski, risotta, dań makaronowych, farszu do pierogów lub naleśników, pasztetu, racuchów, past do chleba czy wszelkich wypieków.

Dynie trzeba dobrze doprawić

Oprócz imbiru, cynamonu, curry, dynia lubi czosnek, anyż, goździk, a z bardziej tradycyjnych przypraw – rozmaryn, tymianek, czarny i czerwony pieprz. Doskonale smakuje zestawiona z pomarańczą. Purée z dyni możemy dodawać do wypieków jako zamiennik jajek (¼ szklanki purée to odpowiednik 1 jajka).

Robiąc purée, warto wybrać dynię Hokkaido. Ma ciemnopomarańczową skórkę, która jest jadalna, i zwarty miąższ. Stąd jest idealna do duszenia, smażenia, pieczenia.

Bardzo delikatna w smaku jest dynia makaronowa o podłużnym kształcie i skórce żółtej lub żółto-zielonej. Po ugotowaniu lub upieczeniu jej miąższ rozpada się na nitki przypominające makaron. Można ją podać z warzywami lub sosem.

Charakterystyczny gruszkowaty kształt i jasną skórkę ma dynia piżmowa. Dość uniwersalna, nadaje się do wielu dań, jej miąższ można jeść surowy.

Doskonała do przechowywania jest dynia prowansalska, zwana muszkatołową (wytrzyma 6-8 miesięcy). Jest dość duża, podzielona na segmenty ma ciemnozieloną skórkę, później pomarańczową. Wyśmienita do zup, sosów czy placków, ale i na surowo do sałatek lub wyciskania soku.

Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje