Genialne triki na podkręcenie smaku potraw

Czasem wystarczy drobna zmiana lub nietypowy dodatek, by odmienić i podkręcić smak tradycyjnych potraw. Oto kilka sprawdzonych trików!

article cover

Genialne triki na podkręcenie smaku potraw

Placki ziemniaczane. Trudno znaleźć w kuchni prostszą, a zarazem bardziej uniwersalną potrawę. Placki ziemniaczane można podawać na wiele sposobów – z gulaszem, kleksem śmietany, solo, a nawet… z cukrem! Co zrobić, by były doskonałe w smaku? Kluczem jest wybór dobrej jakości ziemniaków (nie mogą być zbytnio przejrzałe, zielony odcień pod ich skórką zupełnie dyskwalifikuje je do użycia!). Do ziemniaczanej masy warto dodać ubite na sztywno białka, co doda im puszystości i delikatności. Aby ziemniaki po smażeniu zachowały piękny, złocisty kolor, warto przelać je wcześniej gorącym mlekiem. Tak przygotowaną potrawę można jeść oczami!
Udany biszkopt to podstawa wielu deserów. Powodzenie w jego wypiekaniu zapewni nam kilka prostych wskazówek. Przede wszystkim warto zainwestować w jaja dobrej jakości – dzięki temu będzie miał idealny smak i aromat. Do ubijanych białek nie zapomnijmy dodać szczypty soli (przyspieszy i utrwali proces sztywnienia). Ważną radą jest, aby wszystkie składniki przeznaczone na biszkopt miały temperaturę pokojową. Na koniec zadbajmy o porządne nagrzanie piekarnika i nigdy nie otwierajmy go podczas pieczenia – dzięki temu nasz wypiek „nie opadnie”.
Bigos. Król rodzinnych imprez i świetny pomysł na danie na zapas. Ciężko o potrawę prostszą i bardziej ekonomiczną od poczciwego bigosu. Czym podrasować jego smak? Ciekawym dodatkiem będzie m.in. karmelizowana cebula (uwalniająca lekko słodkawy posmak, można zastąpić nią suszoną śliwkę) lub miód, jeśli chcemy nieco złagodzić ostrość kiszonej kapusty. Jeśli jednak gustujemy w kwaśnych smakach, warto dodać do gotującej się kapusty przecieru lub suszonych pomidorów ze słoiczka. Zamiast czerwonego wina, do bigosu możemy dodać kieliszek mocnego alkoholu – śliwowicy lub żubrówki. Danie nie tylko nabierze wspaniałego aromatu, ale też zmieni się nieco konsystencja samej kapusty.
Smakowita szarlotka. Prawdziwy specjał, jeśli chodzi o słodkości na polskich stołach. Jak dojść do mistrzostwa w przygotowywaniu szarlotki? Aby uzyskać idealną konsystencję masy jabłkowej warto dodać do niej kilka łyżek mąki ziemniaczanej lub kisielu. Dzięki temu jabłka będą bardziej zwarte, ciasto nie rozpadnie się od nadmiaru „wilgoci”. Ciasto na szarlotkę należy przygotować ręcznie i zadbać o to, by nie „wyrabiać” go zbyt długo. Jeśli jednak okaże się zbyt twarde, można zmiękczyć je nieco odrobiną śmietany lub żółtkiem. Chcesz, aby goście „jedli” szarlotkę oczami? Udekoruj jej wierzch różyczkami z płatków jabłek lub kruchym ciastem w kształcie kratki.
+2
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas