GIS wycofuje popularne pieczywo. Chodzi o jeden składnik!

GIS poinformował, że wycofał jedną z partii pieczywa chrupkiego
GIS poinformował, że wycofał jedną z partii pieczywa chrupkiego 123RF/PICSEL
  • Pieczywo żytnie chrupkie PANO, masa netto 200 g
  • Pieczywo chrupkie żytnio-kukurydziane z dodatkiem mąki pszennej graham, ekstrudowane Vit Morning,masa netto 100 g
  • Pieczywo chrupkie żytnie ekstrudowane Vit Morning,masa netto 100 g
  • Pieczywo chrupkie żytnie Tovago,masa netto 200 g. 

GIS wycofuje ze sprzedaży popularne pieczywo! Chodzi o ten składnik!

W pieczywie odkryto zbyt duże ilości akryloamidu (zdj. ilustracyjne)
W pieczywie odkryto zbyt duże ilości akryloamidu (zdj. ilustracyjne)123RF/PICSEL
Akryloamid w różnorodnych produktach spożywany jest codziennie przez ludzi na całym świecie. Obecność akryloamidu w żywności jest powszechna, gdyż powstaje w reakcji chemicznej pomiędzy składnikami występującymi w znacznej ilości produktów spożywczych – cukrów prostych (glukozy lub fruktozy) oraz aminokwasu asparaginy. Dla akryloamidu nie ustanowiono najwyższych dopuszczalnych poziomów. Natomiast w ramach środków ochrony konsumenta, Komisja UE określiła poziomy odniesienia dla obecności akryloamidu w określonych grupach środków spożywczych, w tym dla pieczywa chrupkiego (ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2017/2158)”.
Kwas chlebowy. "Wiejska oranżada" to naturalny probiotykInteria.tv