Reklama

Reklama

GIS wycofuje popularne pieczywo. Chodzi o jeden składnik!

Główny Inspektor Sanitarny poinformował, że zmuszony jest wycofać partię pieczywa chrupkiego, w której odkryto zwiększone ilości akryloamidu. Czym jest ta substancja i jakie zalecenia przygotował GIS dla konsumentów?

Główny Inspektor Sanitarny poinformował, że wycofuje ze sprzedaży konkretną partię pieczywa chrupkiego, w którym, w wyniku przeprowadzonych badań, odkryto podwyższony poziom akryloamidu. 

Na podstawie ocen ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego uznano, że spożycie pieczywa zawierającego takie jego ilości stanowi zagrożenie dla zdrowia konsumenta.

Producentem pieczywa jest firma TOVAGO, a wycofane ze sprzedaży produkty to: 

Reklama

  • Pieczywo żytnie chrupkie PANO, masa netto 200 g
  • Pieczywo chrupkie żytnio-kukurydziane z dodatkiem mąki pszennej graham, ekstrudowane Vit Morning,masa netto 100 g
  • Pieczywo chrupkie żytnie ekstrudowane Vit Morning,masa netto 100 g
  • Pieczywo chrupkie żytnie Tovago,masa netto 200 g. 

Jakie działania podjęto?

Firma Tovago poinformowała, że podjęto działania naprawcze w procesie produkcyjnym w celu obniżenia zawartości akryloamidu w wyżej wymienionym pieczywie chrupkim. Firma skontaktowała się z odbiorcami w celu poinformowania ich o podjęciu decyzji o wycofaniu produktów z rynku.

GIS poinformował, że Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą obecnie postępowanie wyjaśniające w sprawie.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać partii pieczywa chrupkiego określonych w komunikacie.

Zobacz również: Emeryci mogą liczyć na dodatkowe pieniądze w 2023 roku. Sprawdź, ile zyskasz! 

GIS wycofuje ze sprzedaży popularne pieczywo! Chodzi o ten składnik!

Odkryte w pieczywie zbyt duże ilości akryloamidu mogą być zagrożeniem dla zdrowia, ale sama substancja jest stosowana w produktach spożywczych od lat. Akryloamid to organiczny związek chemiczny, który tworzy się w reakcji pomiędzy aminokwasami a cukrami redukującymi. Może powstawać już w temperaturze 120 °C, optimum to 140–180 °C. Niestety, zbyt duże jego dawki przyczyniają się do powstawania nowotworów przewodu pokarmowego i uszkadzają układ nerwowy/ Duże ilości akrylamidu powstają podczas obróbki termicznej smażenie w głębokim tłuszczu i pieczenia produktów spożywczych zawierających skrobię. Największy udział w ogólnym spożyciu akrylamidu mają frytki, chipsy, ciastka, chleb i inne rodzaje pieczywa. 

Firma TOVAGO poinformowała więc że: 

Zobacz również:

Nie każdy emeryt wie o tej zmianie w legitymacji! 


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: GIS | Główny Inspektorat Sanitarny | pieczywo

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy