Ile jeść jajek, by uzyskać najlepsze efekty zdrowotne?
Badania naukowe wskazują, że jajka to skarbnica witamin schowana pod delikatną skorupką. Nie brakuje również opinii, że częste jedzenie jajek może podnosić cholesterol i obciążać układ krążenia. W związku z tym warto prześledzić najnowsze badania naukowe, które odpowiedzą na pytanie, czy warto sięgać po jajka.

Czy jajka podnoszą cholesterol?
Odpowiedzi na powyższe pytanie poszukał dr Bartek Kulczyński, prowadzący na platformie YouTube popularny kanał na temat zdrowego odżywiania. Mężczyzna, posiłkując się wynikami badań naukowych, stwierdził, że cholesterol spożywany wraz z pokarmem nie ma istotnego wpływu na poziom cholesterolu obecnego we krwi.
"Dzieje się tak dlatego, że nasz organizm w pewnym stopniu dostosowuje działanie do tego, ile dostarczyliśmy cholesterolu wraz z pożywieniem. I jeśli spożywamy jajka zawierające cholesterol, to ciało człowieka blokuje wchłanianie jego nadmiernych ilości w jelitach" - tłumaczy Kulczyński.
Ekspert dodaje, że ciało człowieka produkuje zwykle od 800 do 1000 mg cholesterolu dziennie, czyli więcej, niż ilości, które spożywamy wraz z pokarmem. W związku z tym można przyjąć, że ok. 75 proc. cholesterolu pochodzi z wewnątrz naszego ciała, a reszta to cholesterol z pożywienia.
Czytaj także: Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Większość się myli
"Spożywając jajka, dostarczamy cholesterol, ale organizm wtedy reaguje i zmniejsza swoją produkcję, dzięki czemu poziom cholesterolu we krwi zwykle nie rośnie drastycznie" - mówi Bartek Kulczyński.
Dietetyk przywołuje badania z br. z których wynika, że osoby, które spożywają do sześciu jajek tygodniowo, wręcz rzadziej umierają przedwcześnie z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Inna publikacja naukowa, której przyjrzał się Kulczyński, wskazuje, że spożycie ponad jednego jajka dziennie nie powoduje problemów ze strony układu krążenia, ponadto wiąże się z mniejszym ryzykiem rozwoju choroby wieńcowej średnio o 11 proc.
Zobacz również: Tych produktów nie łącz z jajkami, bo sobie zaszkodzisz. Wśród nich popularne zestawy
"To wszystko oznacza, że większość z nas nie musi się obawiać cholesterolu znajdującego się w jajkach, spożywanych w racjonalnych ilościach. Z drugiej strony muszę powiedzieć też o tym, że jeśli już od jakiegoś czasu zmagamy się z podwyższonym cholesterolem, to oznacza, że z jakiegoś powodu prawdopodobnie wspomniane mechanizmy regulujące poziom cholesterolu w naszym ciele nie działają zbyt prawidłowo. I w takim przypadku rzeczywiście lepiej zmniejszyć nieco spożycie cholesterolu, choćby ograniczając liczbę jajek, bo w takiej sytuacji każda, dodatkowa porcja cholesterolu utrudnia utrzymanie równowagi lipidowej" - mówi Kulczyński.

Ile jajek dziennie należy spożywać?
Dr Bartek Kulczyński w swoim filmie odnosi się również do liczby jajek, które bezpiecznie można spożywać. Dodaje, że jajka to jeden z tych produktów spożywczych, w których skoncentrowanych jest wiele witamin i składników odżywczych.
Jak podkreśla dietetyk Kulczyński - bazując na pracach naukowych, najlepsze efekty zdrowotne można osiągnąć, spożywając ok. jedno jajko dziennie lub trochę więcej, tak aby w tygodniu było to ok. siedmiu do dziesięciu jajek.
Warto wiedzieć: Znudzona zwykłą jajecznicą? Ta wersja odmieni twoje poranki
Chcesz zaskoczyć rodzinę i przyjaciół wyjątkowymi smakami? Wypróbuj nasze przepisy krok po kroku i odkryj kulinarne triki, które ułatwią gotowanie i uczynią je prawdziwą przyjemnością. Więcej inspiracji znajdziesz na kobieta.interia.pl









