Jak bez trudu obrać mango?
Mango to pyszny, soczysty, znany z charakterystycznego smaku owoc. Działa kusząco na zmysły, a także wpływa dobroczynnie na zdrowie. Z uwagi na sporą pestkę i grubą skórkę, obieranie mango może sprawiać niemały problem. Przedstawiamy trzy sprawdzone triki na szybkie uporanie się z tą czynnością.
Mango można kupić i jeść w różnych stadiach dojrzałości - nawet wtedy, gdy miąższ jest jeszcze zielony. Sprawdzi się doskonale jako przekąska czy dodatek do wytrawnych sałatek. Zielone mango najlepiej jest obierać nożem, bo skórka mocno przywiera wtedy do miąższu.
Najczęściej jednak jemy ten owoc gdy jest w pełni dojrzały i soczysty. To, co najbardziej utrudnia porcjowanie, to charakterystyczna, płaska pestka, nie odchodząca od miąższu. Aby ułatwić sobie krojenie i obieranie mango, warto położyć owoc na dłoni - ma ono delikatnie spłaszczony kształt. Dzięki temu, prościej będzie oszacować ułożenie pestki w środku, co znacznie ułatwi krojenie i obieranie. Mango możemy obrać na trzy różne sposoby.
1. Przy pomocy noża - obiera się skórkę jeden plasterek po drugim, a potem odkrawa z niego kawałki. To najmniej dekoracyjna metoda, a obrany miąższ, kiedy jest mocno dojrzały, ślizga się w dłoniach.
2. Przy pomocy noża - krojąc nieobrany owoc na podłużne kawałki, a następnie obierając skórkę z każdego kawałka. Ten sposób sprawdzi się najlepiej, gdy owoc nie jest mocno dojrzały. Podłużne kawałki po obraniu, można pokroić na długie, cienkie paski i wykorzystać jako dodatek np. do sałatki.
3. Jest jeszcze jeden ciekawy i prosty sposób. Zastanawialiście się kiedyś jak obrać mango szklanką? O tej szybkiej metodzie mało kto wie, a szkoda. Wciskając mango na brzegi szklanki uzyskujemy dwa duże kawałki owocu i jeden mniejszy, z miąższem otaczającym pestkę. To świetne rozwiązanie dla osób, którym obieranie mango sprawia odwieczny problem.