Jak doprawiać dania, by pozbyć się uczucia ciężkości?
Po świętach większość z nas odczuwa przejedzenie. Intensywniejsze doprawianie potraw przez kilka dni wspomoże trawienie.
Nie musisz używać wszystkich przypraw - wybierz te, które masz w domu.
Do sałatek, białego sera i zielonej herbaty dodajemy suszoną miętę, werbenę, melisę lub szałwię.
Do gulaszy, zup kremów i sosów - ziarna kopru włoskiego, sezam, chilli, czosnek, kminek, pieprz czarny, kurkumę, tymianek, majeranek, lubczyk, jałowiec, rozmaryn, oregano, kolendrę, kozieradkę, czarnuszkę, bazylię, cząber, estragon.
Do ciast, czarnej herbaty i kawy - jak najwięcej goździków, cynamonu, kardamonu, anyżu, wanilii i gałki muszkatołowej. Staramy się nie słodzić, bo miód i cukier sprzyjają wzdęciom.