Jak gotować makaron?

Po ugotowaniu powinien być al dente, czyli półtwardy. Aby makaron się nie rozgotował, przestrzegaj czasu podanego na opakowaniu. Zwykle wynosi on od 8 do 12 minut. Sprawdzaj tę informacje szczególnie wtedy, gdy przygotowujesz makarony orientalne, z mąki innej niż pszenna.

Uważaj, żeby nie rozgotować makaronu
Uważaj, żeby nie rozgotować makaronu123/RF PICSEL

Makaron wrzucamy na wrzątek. Nie będzie się sklejał, gdy podczas gotowania dodasz do wody łyżeczkę oliwy i delikatnie zamieszasz od czasu do czasu.

Makaron typu spaghetti (np. bucatini) gotujemy w wysokim garnku. Nie ma potrzeby łamania go. Pamiętaj, aby nie gotować razem, w jednym naczyniu, różnych rodzajów makaronu.

Po ugotowaniu makaron wyłóż na durszlak i zahartuj, czyli przelej zimną wodą. Nie robimy tego wtedy, gdy gotowy już makaron będziemy podawać z sosem. A jak podgrzać makaron? Najlepiej w specjalnym garnku do gotowania na parze.

Makaron zyskuje na popularnościInteria.tv
Na żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas