Jak odświeżyć czerstwy chleb?

Budzisz się pewnego ranka z ochotą, by dokończyć bułkę z masełkiem i dżemem, a może z owczym serkiem i miodem, a może… czekaj, ojej, resztka bagietki zupełnie sczerstwiała… Pewnie w normalnej sytuacji wyrzuciłbyś suchara dla ptaków, ale zaczekaj - odświeżanie czerstwego chleba jest banalnie proste, nawet jeśli pozornie wydaje się nieco dziwne.

Sposoby na czerstwy chleb
Sposoby na czerstwy chleb© Photogenica
Jak odświeżyć czerstwy chleb
© Photogenica

Odkręć kran w zlewie i wsadź pod wodę (zimną lub ciepłą, to bez znaczenia) czerstwe pieczywo. Pozwól mu dobrze nasiąknąć. Koncentruj się głównie na zewnętrznej skórce, lecz jeśli woda dostanie się do środka, nic to nie szkodzi.

Sposoby na czerstwy chleb
© Photogenica

Nagrzej piekarnik do temperatury 150-160 stopni C, następnie umieść w nim namoczone pieczywo (bezpośrednio na kratę do pieczenia), trzymaj w piekarniku przez około 7 minut (jeśli pieczywo jest nasączone bardzo mocno pozostaw na około 10 minut).

Co zrobić z czerstwym chlebem
© Photogenica

Zauważ, jak woda z pieczywa przemienia się w parę wodną nawadniając je i powodując, że jest zupełnie jak nowe – wewnątrz miękkie, pokryte chrupiąca skórką.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas