Jak odświeżyć czerstwy chleb?
Budzisz się pewnego ranka z ochotą, by dokończyć bułkę z masełkiem i dżemem, a może z owczym serkiem i miodem, a może… czekaj, ojej, resztka bagietki zupełnie sczerstwiała… Pewnie w normalnej sytuacji wyrzuciłbyś suchara dla ptaków, ale zaczekaj - odświeżanie czerstwego chleba jest banalnie proste, nawet jeśli pozornie wydaje się nieco dziwne.
Odkręć kran w zlewie i wsadź pod wodę (zimną lub ciepłą, to bez znaczenia) czerstwe pieczywo. Pozwól mu dobrze nasiąknąć. Koncentruj się głównie na zewnętrznej skórce, lecz jeśli woda dostanie się do środka, nic to nie szkodzi.
Nagrzej piekarnik do temperatury 150-160 stopni C, następnie umieść w nim namoczone pieczywo (bezpośrednio na kratę do pieczenia), trzymaj w piekarniku przez około 7 minut (jeśli pieczywo jest nasączone bardzo mocno pozostaw na około 10 minut).
Zauważ, jak woda z pieczywa przemienia się w parę wodną nawadniając je i powodując, że jest zupełnie jak nowe – wewnątrz miękkie, pokryte chrupiąca skórką.