Jak pokroić mięso na gulasz?
Aby zrobić doskonały np. boeuf strogonow, odpowiednio pokrój wołowinę lub inne mięso. Dzięki temu łatwiej się go pogryzie
1. Przygotowany kawałek wołowiny dokładnie oczyść, odcinając wszystkie wystające kawałki włókien oraz pozostałe kawałki tłuszczu.
2. Mięso pokrój ostrym nożem wzdłuż włókien na plastry. Nóż prowadź po wołowinie pod lekkim skosem. Pamiętaj, by mięso kroić a nie dociskać.
3. Pokrojone plastry mięsa powinny być cienkie. Dlatego możesz sobie pomagać dłonią, lekko dociskając krojoną wołowinę do deseczki.
4. Następnie gotowe plastry mięsa pokrój w poprzek włókien na cienkie, równe paski (jeśli pokroisz je wzdłuż włókien, mięso będzie się dłużej żuło).
5. Kawałki wołowiny szybko podsmaż na oleju. Podlej czerwonym winem, duś, aż odparuje. Oprósz solą i połącz z resztą składników gulaszu.