Jak pozbyć się moli spożywczych? Domowe sposoby

Mole spożywcze wprost uwielbiają kuchenne szafki, gdzie mają niczym nieskrępowany dostęp do żywności. Najczęściej lgną do rozmaitych rodzajów produktów sypkich: mąki, kaszy, ryżu, makaronu czy cukru, ale równie często można je spotkać w ziarnach czy choćby otwartych opakowaniach ze słodyczami i przegryzkami typu orzeszki. Niestety, wyjątkowo łatwo je również nabyć w sklepie wraz z zakupionymi tam produktami, nawet o tym początkowo nie wiedząc. Pozbyć się moli spożywczych jest niezwykle trudno, o czym z pewnością wie każda pani domu. Nie jest to jednak zadanie niemożliwe. Z opresji mogą nas wybawić sprawdzone, przetestowane przez nasze babcie, metody. Podpowiemy ci, jak przy użyciu suszonych skórek z owoców cytrusowych, octu spirytusowego, octu jabłkowego, saszetek z lawendą, goździkami i anyżem, czy wytrawnego wina skutecznie usunąć niechcianych lokatorów.

article cover
©123RF/PICSEL

Jak poznać, że mole spożywcze są w twojej kuchni?

©123RF/PICSEL

Mole spożywcze zostawiają po sobie ewidentne ślady, dlatego bardzo łatwo sprawdzić, czy zadomowiły się w naszej kuchni. Ich znakiem rozpoznawczym są lepkie pajęczyny, które tkają w środku opakowania lub na nim oraz larwy, które można bardzo szybko zauważyć podczas gotowania mąki, makaronu czy kaszy, gdyż unoszą się na powierzchni wody.

Gruntowne porządki w szafkach - podstawa sukcesu

Aby walka z molami spożywczymi zakończyła się sukcesem, musisz zacząć od gruntownych porządków w swojej kuchni, a konkretnie w szafkach czy szufladach, w których przechowujesz sypkie produkty. Bardzo dokładnie sprawdź każde opakowanie i każdy pojemnik z suchym pokarmem. Jeśli pojawi się chociaż cień podejrzenia, że w którymś z nich zalęgły się mole, od razu pozbądź się zanieczyszczonej zawartości. Pamiętaj, aby usuniętych produktów nie trzymać w domowym koszu, tylko od razu wyrzucić je do kontenera na zewnątrz. W przeciwnym wypadku wszelkie twoje zabiegi mogą okazać się bezskuteczne.

Najpierw umyj wnętrze szafek mydłem

©123RF/PICSEL

Po usunięciu wszystkich zanieczyszczonych produktów najpierw dokładnie odkurz wnętrza szafek, aby wchłonął wszystkie podejrzane nieczystości, a następnie starannie je oczyść, wykorzystując do tego ciepłą wodę połączoną z mydłem oraz miękką szmatkę. Po umyciu dokładnie wytrzyj szafki i pozostaw do całkowitego wyschnięcia.

Mole spożywcze a ocet jabłkowy

Staranne sprzątanie i mycie szafek to dwa pierwsze kroki do sukcesu. Jakie są kolejne? Aby skutecznie pozbyć się i jednocześnie zabezpieczyć się przed ponownym pojawieniem się moli, wykorzystaj kilka przetestowanych przez nasze babcie sposobów i zastaw na nie pułapkę. Wystarczy, że wsadzisz miseczkę z octem jabłkowym do szafki i ją zamkniesz. Zwabione zapachem mole spożywcze utoną w zawartości naczynia.

Mole spożywcze a ocet spirytusowy

Niektóre panie domu sugerują, żeby do szafek wstawić naczynie z gorącym, parującym roztworem wody z octem spirytusowym, zamknąć je i odczekać aż mieszanka wystygnie. Prosty zabieg z pewnością pomoże osiągnąć oczekiwane rezultaty.

Możesz też spryskać szafkę mieszanką na bazie octu spirytusowego oraz olejków eterycznych. Do octu dodaj pół łyżeczki olejku eukaliptusowego, pół łyżeczki olejku cytrynowego i pół łyżeczki olejku lawendowego. Połącz wszystkie składniki, przelej mieszankę do butelki z atomizerem i rozpyl je w kuchennych szafkach.

Mole spożywcze a wytrawne wino

©123RF/PICSEL

Podobny rezultat do techniki z octem jabłkowym przyniesie wykorzystanie do pozbycia się moli spożywczych wytrawnego wina. Wlej niewielką jego ilość do małych naczyń i umieść je w szafkach, w których przechowujesz sypką żywność. Zwabione zapachem szkodniki utoną w aromatycznej zawartości pojemniczków.

Mole spożywcze a skórki z owoców

W skutecznym odstraszeniu moli spożywczych pomogą ci też tak chętnie wykorzystywane do celów kulinarnych skórki z owoców cytrusowych, takich, jak pomarańcza czy cytryna. Wystarczy, że pozostałe po owocu obierki zasuszysz, a następnie rozłożysz w miejscu pojawienia się moli. Efekt zabiegu miło cię zaskoczy, bo niechciane szkodniki przestaną utrudniać ci życie.

Mole spożywcze nie tolerują również zapachu drzewa cedrowego, dlatego możesz go wykorzystać do rozprawienia się z niechcianymi lokatorami. Umieść kawałek drzewa we wnętrzu szafek z produktami spożywczymi lub na półkach w domowej spiżarce.

Mole spożywcze a lawenda, goździki i anyż

art
©123RF/PICSEL

W walce z niechcianymi molami spożywczymi doskonale sprawdzi się również suszona lawenda, mięta, liście laurowe, anyż, czy goździki. Wystarczy, że jedno z wymienionych umieścisz w cienkim woreczku, zawiążesz i zawiesisz w szafce kuchennej. Poza pięknym aromatem zyskasz skutecznie i bardzo praktyczne zabezpieczenie przed molami spożywczymi.

Mole spożywcze a tytoń

Niektóre panie domu w podobnym celu, jak rośliny zapachowe, wykorzystują tytoń. Umieść odrobinę w woreczku i rozwieś w miejscach, w których pojawiły się mole spożywcze. Dzięki tej prostej metodzie szybko powinny zniknąć.

Zainwestuj w pojemniki i sprzątaj szafki

Na koniec cenna wskazówka, którą zawsze warto przypominać. Pamiętaj, że aby skutecznie zabezpieczyć się przed pojawieniem się moli spożywczych, warto przechowywać wszelkie suche pokarmy w specjalnie do tego przeznaczonych, szklanych pojemnikach oraz regularnie porządkować szafki. To najprostsze ścieżki do eliminacji szkodliwych lokatorów.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas