Jak przechowywać warzywa, by nie traciły wartości
Dostarczają cennych składników odżywczych. Pod warunkiem, że są właściwie traktowane.
Niektóre dobrze się czują w temperaturze pokojowej, inne w lodówce, jeszcze innym służy klimat piwniczny. Wszystkie potrzebują dostępu powietrza - nie trzymajmy ich w foliowych opakowaniach, bo to grozi tworzeniem się szkodliwych azotynów.
- Pomidory, ogórki, papryka, cukinia w lodówce szybciej się psują. Najbardziej służy im temperatura ok. 7 stopni.
- Nie kładźmy przy pomidorach i papryce zielonych warzyw (ogórków, sałaty, brokułów), bo szybko zżółkną i się zepsują.
- Ziemniaki w lodówce nabiorą słodkiego smaku. Najlepiej przechowywać je w piwnicy lub ciemnej szafce.
- W lodówce dobrze przechowują się warzywa korzenne, np. marchew, pietruszka, seler. A także por, sałata, kapustne.
- Wszystkie warzywa po przekrojeniu trzeba przechowywać w lodówce - to powstrzyma ich gnicie.