Jak szybko umyć lodówkę i pozbyć się nieprzyjemnego zapachu?
Lodówka to jeden z najczęściej używanych domowych sprzętów. Różnorodność przechowywanych w niej produktów sprawia, że często zmagamy się z lepiącymi się półkami, plamami na ściankach, a przede wszystkim nieprzyjemnym zapachem. Nic dziwnego, że mycie lodówki to prawdziwa zmora wielu osób. Podpowiadamy, jak szybko rozprawić się z brudem czy intensywnym aromatem niektórych produktów spożywczych. Dzięki kilku trikom będziesz stale cieszyć się czystą i pachnącą lodówką.
Jak często myć lodówkę?
Częstotliwość mycia lodówki jest uzależniona od tego, co i w jaki sposób w niej przechowujemy. Fani wędzonych ryb czy wędlin oraz serów o intensywnych zapachach powinni pamiętać o regularnym czyszczeniu urządzenia przynajmniej raz na miesiąc. Natomiast jeśli w lodówce nie trzymamy produktów o mocnych aromatach, a także dbamy o podstawową higienę (przechowujemy czyste warzywa i owoce, mięso i nabiał na osobnych półkach), urządzenie wystarczy dokładnie myć raz na pół roku. Od czasu do czasu warto jednak przetrzeć półki, na których kładziemy mięso, ryby czy jajka, a także szuflady na warzywa. Według badań, to właśnie tam znajduje się najwięcej groźnych dla zdrowia drobnoustrojów.
Jak szybko umyć lodówkę?
Najbezpieczniej i najtaniej jest myć wyłączoną lodówkę (będzie otwarta przez pewien czas, więc pobierałaby znacznie więcej prądu do chłodzenia). Jeśli jest w niej ciemno, warto włożyć do środka włączoną latarkę. Na początku należy opróżnić urządzenie z wszystkich produktów spożywczych. Jest to świetna okazja do generalnych porządków i wyrzucenia zepsutej lub przeterminowanej żywności. Kolejnym krokiem jest wyjęcie wszystkich półek i szuflad, a następnie dokładne umycie całego wnętrza lodówki. Najlepiej zrobić to miękką stroną gąbki oraz ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Czyszczenie lodówki warto zacząć od góry (ważne, by przemyć także sufit), nie zapominając o wszystkich zakamarkach i szczelinach, w które wsuwamy półki. Istotne jest też przetkanie i wyczyszczenie odpływu, który znajduje się na tylnej ściance urządzenia. Można w tym celu użyć np. patyczka kosmetycznego. Po umyciu wnętrza lodówki, należy wytrzeć ją do sucha miękką ściereczką. Ostatnim krokiem jest umycie półek i szuflad (najlepiej płynem do mycia naczyń), a następnie ich wysuszenie lub wytarcie do sucha. Szuflady na warzywa i owoce warto wyścielić papierowymi ręcznikami, które zapobiegną ich brudzeniu się. Trzeba tylko pamiętać, by regularnie je wymieniać.
Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki?
Umycie urządzenia i pozbycie się ewentualnych nieświeżych produktów powinno usunąć nieprzyjemne aromaty. Często jednak przechowujemy w lodówce żywność o intensywnym zapachu, np. ryby i sery. Aby nie dopuścić do ich przenikania się, wystarczy umieścić w lodówce produkty pochłaniające wilgoć i zapachy. Najpopularniejszym z nich jest soda oczyszczona – wystarczy wsypać ją do miseczki i umieścić na jednej z półek. W ten sam sposób można wykorzystać zmieloną kawę oraz czysty (nieużywany) żwirek dla kotów. Nieprzyjemne zapachy świetnie wchłonie również obrany ziemniak, przekrojona na pół cytryna, a także zużyte torebki herbaty. W lodówce można też umieścić bawełniany woreczek z kilkoma tabletkami węgla leczniczego.