Jak upiec dobry sernik?

5 sprawdzonych rad na puszysty sernik.

Śmietana kremówka sprawi, że sernik będzie pulchny jak nigdy. Dodaj do ciasta przed samym włożeniem do piekarnika
Śmietana kremówka sprawi, że sernik będzie pulchny jak nigdy. Dodaj do ciasta przed samym włożeniem do piekarnika123RF/PICSEL

Ciasto będzie lekkie, gdy użyjemy sera kremowego. Warto wziąć trzykrotnie mielony, a inny twaróg zmielić w maszynce czy przecisnąć przez praskę do ziemniaków.

Najlepszy ser to tłusty lub półtłusty, sernik będzie wtedy mniej zbity.

Masę trzeba długo i powoli ucierać, by sernik był aksamitny. Można wyrabiać ją mikserem, stopniowo dodając: przesianą mąkę (na kg sera – 3 łyżki), cukier (1,5 szklanki), żółtka (5).

Jeśli użyjemy mąki ziemniaczanej (lub budyniu waniliowego) i cukru pudru, ciasto będzie jak puch.

Ciasto zawdzięcza lekkość mocno ubitej pianie z białek. Czasami dodaje się też ubitą śmietanę kremówkę. Dokładamy je na końcu, tuż przed wstawieniem sernika do pieca i delikatnie łączymy z masą serową. Wylewamy wprost do formy lub na spód z podpieczonego kruchego ciasta.

Sernik nie lubi zmian temperatury, może wtedy opaść. Pieczemy go 60-70 minut w 180°C i nie otwieramy drzwiczek podczas pieczenia.

Gorącego ciasta nie wyjmujemy z pieca. Czekamy, aż samo w nim ostygnie i wtedy wyciągamy.

Kobieta i życie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas