Jak upiec dobry sernik?
5 sprawdzonych rad na puszysty sernik.
Ciasto będzie lekkie, gdy użyjemy sera kremowego. Warto wziąć trzykrotnie mielony, a inny twaróg zmielić w maszynce czy przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
Najlepszy ser to tłusty lub półtłusty, sernik będzie wtedy mniej zbity.
Masę trzeba długo i powoli ucierać, by sernik był aksamitny. Można wyrabiać ją mikserem, stopniowo dodając: przesianą mąkę (na kg sera – 3 łyżki), cukier (1,5 szklanki), żółtka (5).
Jeśli użyjemy mąki ziemniaczanej (lub budyniu waniliowego) i cukru pudru, ciasto będzie jak puch.
Ciasto zawdzięcza lekkość mocno ubitej pianie z białek. Czasami dodaje się też ubitą śmietanę kremówkę. Dokładamy je na końcu, tuż przed wstawieniem sernika do pieca i delikatnie łączymy z masą serową. Wylewamy wprost do formy lub na spód z podpieczonego kruchego ciasta.
Sernik nie lubi zmian temperatury, może wtedy opaść. Pieczemy go 60-70 minut w 180°C i nie otwieramy drzwiczek podczas pieczenia.
Gorącego ciasta nie wyjmujemy z pieca. Czekamy, aż samo w nim ostygnie i wtedy wyciągamy.