Jak wykorzystać wodę po ugotowanym ryżu?
Uwielbiasz ryż i dobrze wiesz, że ma zbawienny wpływ na twoje zdrowie. Na dodatek jest niskokaloryczny i świetnie smakuje zarówno na słodko, jak i w tradycyjnym wydaniu z mięsnymi dodatkami. Ale czy zastanawiałaś się kiedykolwiek, jakie właściwości ma woda po ugotowanym ryżu?
Oto kilka sprawdzonych patentów na jej wykorzystanie!
Co zawiera?
Woda po ugotowanym ryżu to bogactwo witamin z grupy B, potasu, żelaza i kwasu foliowego. W jej składzie znajduje się też mnóstwo magnezu i cynku. Wszystkie witaminy i minerały pomagają wzmacniać organizm, działają kojąco na skórę. Są też idealnym, naturalnym suplementem diety dla osób z chorobami przewodu pokarmowego, kobiet oczekujących dziecka i karmiących matek.
To także prawdziwa "białkowa bomba" - w składzie ryżowej wody znajduje się aż osiem rodzajów aminokwasów, które w znacznym stopniu wpływają na regenerację tkanek w całym organizmie - począwszy od kluczowych narządów (jak serce, wątroba czy żołądek) na skórze kończąc.
Jak przygotować odżywczą wodę?
Dobry gatunkowo, pozbawiony pestycydów i podejrzanych dodatków ryż znajdziesz w sklepie ekologicznym (jeśli nie jest ci po drodze do eko-marketu, szukaj na półkach produktów z oznaczeniami ekologicznych upraw). Przed zagotowaniem wypłucz dokładnie sporą ilość ryżu (im większa porcja, tym silniejsze właściwości wody), zamocz go w naczyniu z wodą i odczekaj kilkanaście minut. Po tym czasie zagotuj ryż dwukrotnie (odlewając wcześniejszą porcję wody). Gdy ryż napęcznieje, odlej gorącą wodę do miseczki i poczekaj aż ostygnie. Płyn możesz przechowywać w lodówce do maksymalnie trzech dni po gotowaniu.
Dla urody i dla zdrowia: Zastosowanie wody po ryżu
Domowe kosmetyki na bazie wody ryżowej
Świetnie sprawdzą się w przypadku mocno podrażnionej skóry twarzy. Łagodzą też ból i ropne zmiany, które często towarzyszą ostrym zmianom w atopowym zapaleniu skóry. Kąpiele z dodatkiem wody po gotowanym ryżu zmiękczają i wygładzają przesuszone ciało - szczególnie w najbardziej newralgicznych miejscach, jak kolana, łokcie czy podeszwy stóp. Woda ryżowa pomaga też zmniejszyć plamy i przebarwienia na twarzy, ujędrnia skórę i pomaga oczyszczać pory.
Dla mocnych i lśniących włosów
Azjatki wykorzystują wodę po ryżu do przygotowania odżywczych i zmiękczających płukanek do włosów. Wystarczy raz dziennie zamoczyć lub przepłukać sporą ilością płynu osłabione i zniszczone pasma pod prysznicem. Jeśli czas ci pozwala, możesz "przytrzymać" miksturę na włosach i skóry głowy przez kilka minut. Przyspieszy to końcowy efekt w postaci łatwo rozczesujących się i wygładzonych kosmyków.
Woda ryżowa a zdrowie
Napój przygotowany na bazie wody po ryżu to dobry sposób na dolegliwości trawienne. Witaminy i minerały w nim zawarte regulują perystaltykę jelit, pomagają zapobiegać zapaleniu żołądka. Ma też działanie zapierające i ochronne dla przewodu pokarmowego na wypadek pojawienia się biegunki.
Picie wody po ryżu polecane jest również kobietom w ciąży i w okresie laktacji. Kwas foliowy i witaminy z grupy B chronią płód przed wadami wrodzonymi, usprawniają pracę gruczołów piersiowych i podnoszą jakość naturalnego pokarmu matki.
Atomizer ze świeżo przygotowaną woda ryżową warto mieć pod ręką również na plaży lub w upalne dni w mieście. Płyn ma duże właściwości neutralizujące promieniowanie UVA i UVB, to z kolei chroni delikatną skórę twarzy przed fotostarzeniem.
Napój z ryżu przypadnie go gustu osobom, które kochają aktywny styl życia i spędzają mnóstwo czasu na siłowniach. Dzięki sporej ilości białka pomaga regenerować mięśnie i zmniejsza uczucie wyczerpania nawet po intensywnym wysiłku.