Jak zakwasić glebę domowymi sposobami? Czy naturalne metody są skuteczne?
Wiele popularnych roślin ogrodowych i doniczkowych najlepiej rozwija się w kwaśnej glebie. Zapewnienie im odpowiedniego podłoża jest podstawą uprawy, od której zależy ich dobra kondycja oraz piękny wygląd. Jeśli chcemy cieszyć się urodzajem kwiatów, musimy właściwie zadbać o kwasolubne rośliny. Choć można korzystać ze środków dostępnych w sklepach ogrodniczych, coraz więcej osób zainteresowanych jest domowymi sposobami na zakwaszenie ziemi. Wyjaśniamy, jak je stosować i jakich efektów możemy się spodziewać.
Spis treści:
Najpopularniejsze rośliny kwasolubne
Zakwaszaniem ziemi powinny zainteresować się wszystkie osoby, które uwielbiają zielone akcenty w swoich wnętrzach. Okazuje się, że takie warunki sprzyjają większości popularnych gatunków doniczkowych. Lekko kwaśne podłoże służy zwłaszcza: fikusom, bluszczom, monsterom, skrzydłokwiatom i zwartnicy (utożsamianej niekiedy z amarylisem). Najlepiej rozwijają się w niej także trzykrotki, fiołki afrykańskie, paprocie, storczyki i anturium.
Jeśli mamy możliwość uprawiania własnego ogrodu, musimy zastanowić się, jak zakwasić ziemię pod hortensje. Zabieg ten jest niezbędny także w pielęgnacji borówki amerykańskiej, wrzosów, rododendronów (różaneczników) i magnolii.
Od czego zacząć zabieg zakwaszania gleby?
W pierwszej kolejności musimy ustalić, czy zakwaszanie podłoża do roślin jest w ogóle konieczne. W tym celu zaopatrzmy się w kwasomierz. Znajdziemy go w sklepach ogrodniczych także pod nazwą miernika pH gleby lub pH-metru. Jeśli pomiar wskaże wynik pH powyżej 7,2, mamy do czynienia z glebą o odczynie zasadowym i konieczne będzie samodzielne zakwaszanie ziemi.
Przy glebie lekko kwaśnej miernik wskaże wartość 5,6-6,5. Sprawdźmy wnikliwie, jakie konkretnie wymagania mają nasze rośliny, ponieważ może się okazać, że nawet w tym ostatnim przypadku konieczna będzie ogrodnicza interwencja.
Zobacz też: Hortensje w ogrodzie: Tych błędów nie popełniaj!
Domowe sposoby na zakwaszenie ziemi
Coraz więcej osób przekonuje się do stosowania naturalnych metod na zwalczanie szkodników lub odżywienie kwiatów. Doceniane są w tej dziedzinie właściwości drożdży, mleka czy nawet skórek bananów! Naturalną koleją rzeczy jest więc chęć sięgnięcia po tego rodzaju patenty również podczas zakwaszania ziemi w ogrodzie i do roślin doniczkowych. Wyjaśniamy więc, na jakie produkty czas spojrzeć przychylnym okiem i jak je stosować, by przyniosły możliwie najlepsze rezultaty.
Ocet
Używany jest zarówno w domowych porządkach, jak i do walki ze szkodnikami. Ocet do zakwaszenia ziemi również się nadaje, jednak trzeba trzymać się kilku podstawowych wytycznych, by nie zaszkodzić roślinom.
Ocet mieszamy z wodą w proporcjach 1:8. Podlać nim można wyłącznie ziemię, w której dopiero planujemy posadzić rośliny. Konieczne jest również odczekanie co najmniej trzech tygodni z umieszczeniem w doniczce upragnionych kwiatów. Pod żadnym pozorem nie powinno się używać octowego roztworu do bieżącego podlewania roślin w celu zakwaszania ich środowiska. To najprostsza droga do zniszczenia swoich upraw.
Fusy z kawy
Ich zastosowanie jest kwintesencją idei zero waste. Po wypiciu filiżanki aromatycznego napoju, fusów nie należy wyrzucać do kosza. Doskonale sprawdzą się w pielęgnacji roślin, zarówno doniczkowych, jak i ogrodowych. Choć bywają uważane za naturalny środek na zakwaszenie gleby, nie można spodziewać się po nich spektakularnych rezultatów w tej dziedzinie.
Ich atutem jest przede wszystkim obecność w składzie potasu, fosforu, magnezu oraz azotu, a są to składniki, które doskonale wpływają na odżywienie roślin kwasolubnych. Cechują się zarazem znikomą ilością wapnia, który ma działanie odkwaszające. Podziałają jednak przede wszystkim w charakterze naturalnej odżywki do roślin, ponieważ wpływ kawowych fusów na zakwaszenie ziemi jest niewielki i ma działanie krótkotrwałe.
Naturalne manewry w ogrodzie
Ostatni trik przyda się szczęśliwym posiadaczom własnego kawałka ogródka. Prace w plenerze warto zaplanować z wyprzedzeniem, więc często już na początku roku zastanawiamy się nad najsensowniejszą organizacją. Jeśli nie chcemy korzystać z gotowych produktów dostępnych w sklepach, wymieszajmy kwaśny torf z igliwiem i trocinami z drzew iglastych. Dzięki takiemu zestawieniu efekt zakwaszający będzie utrzymywał się przez długi czas.
To cię zainteresuje:
Kupowanie roślin doniczkowych w marketach: Na co zwrócić uwagę?