Jakich owoców nie łączyć z mięsem?

Do pieczenia najlepsze są twarde owoce, takie jak jabłka lub suszone śliwki.

Ryby i owoce morza najlepiej komponują się z cytrusami
Ryby i owoce morza najlepiej komponują się z cytrusami123RF/PICSEL

Zbyt miękkie mogą się rozpadać. Do ciepłych potraw pasują owoce słodkie, natomiast do dań mięsnych podawanych na zimno oraz ryb i owoców morza – cytrusy.

Nie oznacza to jednak, że cytrusy nie nadają się do dań na gorąco. Możesz na przykład przygotować pyszny drób duszony w sosie pomarańczowym.

Jeśli zdecydujesz się na przyrządzanie potraw z cytrusami na ciepło, pamiętaj, by unikać grejpfruta. Nada on gorzki posmak całej potrawie.

Na żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas