Jakie mięso mielone wybrać?

Jakie mięso mielone i do czego? To, jakie mięso mielone wybierzesz, zależy od potrawy, jaką chcesz zrobić. Oraz efektu, jaki chcesz uzyskać

Nigdy nie wybieraj zbyt jasnego mięsa mielonego. Ma mnóstwo tłuszczu
Nigdy nie wybieraj zbyt jasnego mięsa mielonego. Ma mnóstwo tłuszczu123RF/PICSEL

Mięso wieprzowe idealne będzie na kotlety i farsze. Świeże mięso jest różowo-czerwone. Zbyt jasne jest tłuste.

Wołowe będzie dobre na tatara, farsze i do sosów spaghetti. Drobiowe najlepsze będzie do farszów, kotletów i pulpetów.

Cielęcina świetnie nadaje się na delikatne pulpety dla osób mających problemy z żołądkiem. Mieszane (np. wołowe z wieprzowym 1:1) na gołąbki i pieczeń rzymską.

Zobacz więcej!

Na żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas