Jakie rośliny lubią skorupki z jajek?

Skorupki z jajek wydają się bezużyteczne i zazwyczaj swoje miejsce znajdują w koszu na śmieci. Jak się jednak okazuje, są one źródłem wielu cennych minerałów, takich jak wapń, żelazo czy cynk. To pierwiastki mające duże znaczenie dla kondycji roślin. Skorupki jaj nadają się do nawożenia lawendy, dereni i piwonii oraz niektórych rodzajów warzyw. Jakie rośliny lubią skorupki z jajek? Jak przygotować nawóz na ich bazie? Wszystkiego dowiesz się z tego artykułu.

Skorupki z jajek wzmocnią rośliny w ogrodzie i w domu
Skorupki z jajek wzmocnią rośliny w ogrodzie i w domu123RF/PICSEL

Jakie właściwości mają skorupki jaj?

Skorupki jaj to źródło wielu minerałów, które są bardzo potrzebne roślinom do prawidłowego wzrostu i łatwo się przyswajają. Pierwszy z nich to wapń, który odpowiada za aktywację enzymów i wpływa na rozwój systemu korzeniowego. Żelazo natomiast bierze udział w procesie fotosyntezy i metabolicznym roślin. Warto też wspomnieć o cynku: poprawia ogólną kondycję upraw i zwiększa ich odporność na suszę czy niską temperaturę. Skorupki z jaj to idealne rozwiązanie w nawożeniu upraw, które przynosi wiele korzyści, ale trzeba pamiętać o odpowiednim jego zastosowaniu.

Jakie rośliny można nawozić skorupkami z jajek?

Skorupki z jajek są źródłem cynku, wapnia i potasu, dlatego można je zastosować jako nawóz
Skorupki z jajek są źródłem cynku, wapnia i potasu, dlatego można je zastosować jako nawóz123RF/PICSEL

Skorupki jajek nie są odpowiednim nawozem dla każdej rośliny, bowiem zawierają one duże ilości wapnia. Pierwiastek ten w znacznym stopniu podnosi odczyn gleby, sprawiając, że nie jest ona dobrym miejscem do wzrostu każdej rośliny. Ta forma nawożenia idealnie sprawdzi się w przypadku okazów preferujących ziemię o odczynie zasadowym lub obojętnym. Zaliczyć można do nich między innymi derenie, piwonie i lawendy oraz warzywa takie jak pomidory, kapusta czy cukinia.

Jak nawozić za pomocą skorupek jaj?

Skorupki z jajek odłóż w suche i ciepłe miejsce na kilka godzin. Po upływie czasu rozdrobnij je za pomocą moździerzu, aż powstanie z nich proszek. W takiej formie nadają się do posypania ziemi wokół roślin w domu czy ogrodzie. Drugą opcją jest przygotowanie nawozu w płynnej formie. Skorupki przełóż do głębszego naczynia i zalej wrzącą wodą, potem odstaw na kilka dni w chłodne miejsce. Gotowy środek przelej do konewki i podlej nim uprawy.

Do czego jeszcze mogą przydać się skorupki jaj?

W zwalczaniu ślimaków pomogą skorupki z jaj
W zwalczaniu ślimaków pomogą skorupki z jaj123RF/PICSEL

Skorupki jaj idealnie sprawdzą się do walki ze ślimakami, które plądrują twój ogród. Wystarczy, że pokruszysz skorupki wokół roślin ogrodowych i gotowe. To tanie, proste i ekologiczne rozwiązanie do walki z tymi szkodnikami. Ślimaki nie przepadają za chropowatą i ostrą powierzchnią, dlatego ominą niewygodną przeszkodę, a twoje uprawy będą ochronione przed zniszczeniami. Skorupki po jajkach świetnie nadają się też do kompostu, ponieważ są dodatkowym składnikiem potrzebnych minerałów. Wystarczy, że skorupki pokruszysz na drobne kawałki, dodasz do gnojówki i całość wymieszasz.

Nie wyrzucaj skórek bananów. Dzięki nim rośliny łatwiej zniosą mrozy lub suszęInteria.tv

Zobacz też: