Kiedy sadzić dymkę na wiosnę?

Kończąca się zima jest idealnym momentem na zaplanowanie swoich działań w ogrodzie i przeprowadzenie pierwszych prac. Zastanawiasz się, jak zorganizować warzywne grządki? Pod żadnym pozorem nie pomijaj cebuli dymki! Jej sadzenie nie jest skomplikowane, a nic nie wzbogaca potraw tak, jak warzywa z własnego ogródka. Z naszego poradnika dowiesz się, kiedy sadzić dymkę do gruntu i jakich zasad należy przestrzegać, by nic nie przeszkadzało w jej wzroście.

Sadzenie dymki to zadanie, z którym poradzą sobie nawet mało doświadczone osoby
Sadzenie dymki to zadanie, z którym poradzą sobie nawet mało doświadczone osoby123RF/PICSEL

Dymka idealna dla początkujących

Cebula dymka to nic innego, jak małe cebulki, które są gotowe do posadzenia na grządce i nie wymagają żadnych skomplikowanych manewrów. Bez trudu można znaleźć je w sklepach ogrodniczych, a ich uprawa jest zdecydowanie mniej złożona niż praca nad sadzeniem cebuli z rozsady lub wysiewem nasion.

Dymka jest bardziej odporna na niesprzyjające warunki, w tym przymrozki, których występowanie wiosną nie należy do rzadkości. Chwasty czy choroby są dla niej również mniej niebezpieczne niż w przypadku młodych siewek. Czas oczekiwania na plony także jest krótszy. Należysz do niecierpliwych lub mniej doświadczonych ogrodników? Postaw na cebulę dymkę!

Kiedy sadzić cebulę dymkę na wiosnę?

Pracę na działce można zaplanować już na marzec. Jeśli w danym roku zima długo nie odpuszcza lub mimo wszystko obawiasz się narażenia roślin na niskie temperatury, dymkę posadzić możesz na przełomie marca i kwietnia, ewentualnie odczekaj do początku kwietnia.

Cebula dymka: Jak sadzić?

Przed samym sadzeniem przygotuj w miarę równe rzędy, które ułatwią późniejszą pielęgnację, zwłaszcza usuwanie chwastów. Dopilnuj, by ziemia była spulchniona. Cebulki należy sadzić w odległościach około ośmiu-dziesięciu centymetrów, ponieważ podczas całego sezonu będą zwiększać swoją średnicę. Umieszczamy je na takiej głębokości, by wierzchołki były na poziomie podłoża. Jakie jeszcze wymagania ma cebula dymka?

Pomysłowe krojenie cebuliInteria Kulinaria
  • Ziemia powinna być żyzna, przepuszczalna, a podczas sadzenia lekko wilgotna. Najlepszych plonów możesz spodziewać się, jeśli cebulę posadzisz w glebie o odczynie obojętnym (pH 6,5-7).
  • Postaraj się wybrać stanowisko słoneczne. Dymka do rozwoju potrzebuje światła i ciepła!
  • Sąsiedztwo też ma znaczenie. Niektóre gatunki roślin mogą oddziaływać na siebie negatywnie, jeśli zostaną posadzone w niewielkiej odległości. Kiepskim towarzystwem dla dymki są kapusta oraz rzodkiewka. Bez obaw możesz uprawiać ją w towarzystwie pomidorów, ogórków, marchwi, pietruszki oraz buraka ćwikłowego.
  • Kluczowym czynnikiem dla obfitych plonów jest także płodozmian warzyw na działce. Ogranicza to rozwój i ekspansję szkodników oraz chorób roślin. Cebulę dymkę można posadzić w miejscu, w którym wcześniej zlokalizowane były ogórki i fasolka szparagowa. Kiepskim pomysłem jest z kolei wybieranie stanowiska po ziemniakach, marchewce i selerze.

Cebula dymka na szczypior

Świeży, chrupiący szczypiorek to znak rozpoznawczy wiosennego jadłospisu. Warto jednak uświadomić sobie, że uzyskać go na kuchennym parapecie można w dowolnym momencie w roku. Nie musisz czekać na jednoznaczne sygnały świadczące o tym, że zima odeszła na dobre.

Świeży szczypiorek to źródło doskonałego smaku oraz witamin
Świeży szczypiorek to źródło doskonałego smaku oraz witamin123RF/PICSEL

Szczypiorek z dymki ma przyjemny, delikatny posmak i kapitalnie wzbogaci kanapki, sałatki, jajecznice i zupy. Uprawa jest dziecinnie prosta. Warto wybrać podłużną doniczkę oraz uniwersalną ziemię do warzyw - może być z dodatkiem kompostu lub torfu. Pojemnik umieść na słonecznym parapecie.

Cebulkę włóż do ziemi w ten sposób, by około jedna czwarta znalazła się nad poziomem podłoża. W przypadku domowej uprawy wystarczy zachować odstęp czterech centymetrów pomiędzy każdą sztuką. Podłoże lekko podlewamy - powinno być wilgotne, ale nie należy dopuszczać do przelania. Unikać należy również dostarczania wody bezpośrednio na cebulę. Szczypiorkiem będziesz cieszyć się po upływie trzech tygodni.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas