Kilka prostych tricków na udane wypieki
Każda osoba, która staje przed zadaniem upieczenia ciasta, marzy o tym, by efekt zachwycił podniebienia i oczy bliskich. Niestety, nie wszystkie z nas są wykwalifikowanymi mistrzyniami cukiernictwa. Na szczęście, istnieje kilka sposobów, dzięki którym zminimalizujemy ryzyko niepowodzeń prawie do zera. O czym pamiętać podczas kulinarnych eksperymentów?
Chyba każdej z nas zdarzyło się kiedyś wyciągnąć z piekarnika ciasto z grubą warstwą zakalca. Co prawda, istnieją amatorzy takich smaków, którzy z apetytem zjadają nieudany wypiek, by nie sprawić nam przykrości. Jednak zwykle wiąże się to ze zmarnowaniem kilku godzin spędzonych w kuchni i wyrzuceniem ciasta do kosza. Na ratunek przychodzą nam profesjonalni cukiernicy, którzy zdradzają triki na udane wypieki. Jak piec, by każde domowe ciasto dorównywało temu w asortymencie najlepszej cukierni?
Co zrobić, by uniknąć zakalca?
Zacznijmy od początku. Kluczowe jest właściwe przygotowanie wszystkich składników. Te suche, jak mąka, cukier puder czy proszek do pieczenia, warto wcześniej przesiać przez drobne sitko. Dzięki temu dostanie się do nich powietrze, które sprawi, że ciasto dobrze wyrośnie i będzie wyjątkowo pulchne. Pozostałe składniki (takie jak jajka, tłuszcz bądź mleko) powinny mieć temperaturę pokojową, o ile przepis nie nakazuje inaczej. Najlepszym przykładem jest kruche ciasto, którego podstawą musi być dobrze schłodzony tłuszcz. Dlatego też warto unikać w tym przypadku wyrabiania ciasta dłońmi albo ograniczyć to do niezbędnego minimum.
Ciasto zmieszane, nie wstrząśnięte
Dbałość o składniki to nie wszystko. Równie istotny jest sposób ich zmieszania. Najważniejsze, by mieszać ciasto w jednym kierunku. Ciasto jest zwykle gęstą i dość lepką masą. Jeśli będziemy zmieniać kierunek mieszania, możemy zaburzyć jego konsystencję. Jaki jest naukowy sposób wyjaśnienia tej zasady? Gluten zawarty w mące pod wpływem innych składników ciasta zaczyna pęcznieć i tworzyć siatkę włókien. Mieszając ciasto w różne strony, rozrywamy je, przez co zwiększamy prawdopodobieństwo pojawienia się zakalca. Należy także pamiętać, by nie przesadzać z czasem mieszania. Jeśli będziemy robić to za długo, do ciasta dostanie się za dużo powietrza, przez co nadmiernie urośnie, by po wyjęciu z piekarnika… spektakularnie opaść.
Co zrobić, gdy ciasto pęka bądź opada? Zarządzanie kryzysowe
Ciasto zmieszane, czas na pieczenie. Wbrew pozorom nie wystarczy stać przed piekarnikiem i przyglądać się. Czasem to właśnie od naszej sprawnej obserwacji i szybkiej reakcji zależy powodzenie całego przedsięwzięcia. Przede wszystkim należy zadbać o odpowiednią temperaturę. Nie ma nic gorszego, niż wstawienie ciasto do nienagrzanego piekarnika. Na szczęście, nowoczesne piekarniki posiadają funkcję szybkiego nawiewu, dzięki której osiągają temperaturę 150°C w zaledwie 4 minuty, więc nie zdążymy się znudzić, oczekując na osiągnięcie odpowiedniego poziomu nagrzania. Równie ważne jest to, by nie otwierać ani nie uchylać drzwi podczas pieczenia. Co należy zrobić, gdy zauważymy, że ciasto pęka? Powinien to być dla nas znak, że temperatura jest za wysoka. Rozwiązaniem jest wyłączenie górnej grzałki, zmniejszenie temperatury o 10-20°C i wydłużenie o kilka minut czasu pieczenia. By ciasto nie opadło, dobrze jest nim… rzucić o podłogę po upieczeniu.
Sposób na udany sernik – piecz na parze!
W przypadku sernika, najważniejsze jest to, by go nie przesuszyć. Rozwiązaniem jest pieczenie z wykorzystaniem pary wodnej. Nasze babcie stosowały do tego kąpiele wodne, czyli umieszczały blachę z ciastem w drugiej, większej i wypełnionej gorącą wodą. Dzisiaj z pomocą przychodzą nowoczesne urządzenia. Niektóre piekarniki wyróżniają się wbudowanymi funkcjami parowymi. Dzięki nim domowy piekarnik zamienia się w profesjonalny, lecz prosty w użyciu parowar.
Koniec z przypalaniem!
Jeśli często zdarza ci się wyciągnąć z piekarnika ciasto o przypalonym spodzie lub brzegach, skorzystaj z możliwości, jakie dają nowoczesne urządzenia kuchenne. Wybierz taki sprzęt, który zapewnia szeroki zakres temperatur. Dzięki temu, z jednej strony twoje ciasto drożdżowe będzie mogło najpierw spokojnie rosnąć w temperaturze wynoszącej zaledwie 30°C. Z drugiej strony, już przy samym pieczeniu, gdzie potrzeba wyższej temperatury, możesz bardzo szybko zwiększyć moc grzania nawet do 280°C.
- Nowoczesne piekarniki pomagają w uzyskaniu doskonałych efektów pieczenia dzięki precyzyjnemu rozchodzeniu się ciepła wewnątrz. Jeśli chcemy wypróbować nowy przepis, możemy często skorzystać z ustawień zaplanowanych przez producenta, które pomogą nam określić czas i temperaturę dla takich dań jak pizza, ciasto czy pieczeń – zdradza Agnieszka Pilarczyk, Menedżer Produktu Piekarniki z firmy Amica.
Zawsze dobrze wypieczone ciasto
Jeśli będziesz pamiętać o wszystkich wskazówkach, Twoje wypieki z pewnością będą udane. Musisz jednak być świadoma, że wpadki czasem się zdarzają, i to nawet największym ekspertom w dziedzinie cukiernictwa. Przestrzeganie przepisu, wybór jak najwyższej jakości składników oraz ich dobre przygotowanie, a wreszcie dobry piekarnik wyposażony w nowoczesne funkcje ułatwiające pieczenie – wszystko to sprawi, że szanse na powodzenie w kuchni wzrośnie niemal do stu procent!