Lekcja gotowania warzyw strączkowych

Co warto o nich wiedzieć?

Warzywa strączkowe są nie tylko przysmakiem wielu Polaków. Mają też sporo wartości odżywczych
Warzywa strączkowe są nie tylko przysmakiem wielu Polaków. Mają też sporo wartości odżywczych123RF/PICSEL

Ziemniaki w kapuśniaku możesz z powodzeniem zastąpić fasolą, soczewicą albo innymi warzywkami strączkowymi.

Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu ziarna będą lżej strawne i nie stracą smaku oraz wartości odżywczych.

Fasola, soja, ciecierzyca, groch

Ziarna opłucz i zalej zimną przegotowaną wodą (w proporcji 1:3), odstaw na 12 godz. do namoczenia.

Soję zalej świeżą wodą, pozostałe warzywa gotuj w tej samej, w której się moczyły. Posól dopiero, gdy będą już prawie miękkie.

Soczewica. Nie musisz jej namaczać. Ziarna opłucz, zalej zimną wodą, zagotuj. Łyżką zbierz zanieczyszczenia. Posól i gotuj na wolnym ogniu.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas