Lodówkowe strefy chłodu – półka ma znaczenie
Nawet dobrej jakości pokarmy, jeśli są niewłaściwie przechowywane, mogą stracić na wartości, a nawet zaszkodzić. W zbyt wysokiej temperaturze szybciej się psują, w za niskiej niektóre produkty stają się mniej odżywcze. Na każdym poziomie lodówki panuje inna temperatura. Błędem jest umieszczanie jedzenia w sposób przypadkowy.
- Na najwyższej półce lodówki (temp. do 8°C) przechowujmy gotowe potrawy, konserwy, ciastka, jajka itp.
- Na niższym poziomie (temp. – ok. 5 °C) tłuszcze (masło, margarynę), sery, sałatki, surówki, wędliny.
- Jeszcze niżej (ok. 2 °C) produkty o krótkim terminie przydatności do spożycia, np. jogurty, kefiry, otwarte dżemy.
- Jeżeli lodówka ma tzw. chłodną komorę – kładźmy do niej surowe mięso i ryby. Jeśli nie ma – to na najniższej półce.
- W szufladach przechowujmy warzywa i owoce, ale pomidory, ogórki oraz cytrusy poza lodówką.