Najczęstsze choroby ogórków: Jak z nimi walczyć?

Ogórki to warzywa uprawiane często w przydomowych ogródkach, szklarniach oraz tunelach foliowych. Bez względu na miejsce ich uprawy, narażone są na atak chorób grzybowych czy bakteryjnych. Zazwyczaj dotyka je mączniak prawdziwy czy bakteryjna kanciasta plamistość ogórka. Choć nie są to rośliny specjalnie trudne w uprawie, warto mieć podstawową wiedzę na temat pielęgnacji tych warzyw oraz ich ochrony. Jakie choroby najczęściej występują wśród ogórków? Jak sobie z nimi poradzić i rozpoznać pierwsze objawy? Wszystko wyjaśniamy w poniższym artykule.

Ogórki są narażone na atak zarówno chorób grzybowych, jak i bakteryjnych
Ogórki są narażone na atak zarówno chorób grzybowych, jak i bakteryjnych123RF/PICSEL

Mączniak prawdziwy

To jedna z poważniejszych chorób grzybowych, która atakuje uprawy ogórków, wyrządzając niemałe szkody. Pierwsze objawy mączniaka prawdziwego pojawiają się bardzo często podczas suchej pory, zazwyczaj kiedy temperatura oscyluje w graniach 30 stopni Celsjusza.

Pierwsze zauważalne objawy zarazy, to białe plamy na liściach widoczne z obu ich stron. Z czasem zaczynają one pokrywać całą powierzchnię liści. Nalot ma mączastą konsystencję i zauważalny jest także na pędach i ogonkach liściowych. Ostatni etap choroby to żółknięcie liści i ich usychanie. Trzeba zaznaczyć to, że mączniak prawdziwy nie atakuje owoców rośliny.

Jego zwalczanie to przede wszystkim ograniczenie zraszania ogórków i bardzo dokładna sterylizacja narzędzi. Kiedy mączniak prawdziwy pojawi się już na uprawach, możesz spróbować wykorzystać ekologiczny oprysk na bazie cebuli lub skrzypu. Jeśli naturalne środki nie radzą sobie z tym problemem, warto sięgnąć po specjalistyczne środki grzybobójcze. Opryski należy powtarzać co kilka dni w przypadku ogórków gruntowych i raz w tygodniu tych uprawianych pod przykryciem.

Mozaika ogórka

Mozaika ogórka to choroba wirusowa, która potrafi spowodować duże straty wśród plonów
Mozaika ogórka to choroba wirusowa, która potrafi spowodować duże straty wśród plonów123RF/PICSEL

Kolejna znana choroba wirusowa to tak zwana mozaika ogórka i przenoszona jest przez mszyce razem z sokiem chorych roślin. Dotyka zarówno upraw gruntowych, jak i szklarniowych, a do zarażenia nią najczęściej dochodzi podczas prac ogrodowych. Pierwsze objawy widoczne są na młodych listkach, które marszczą się i zniekształcają, a także pojawiają się na nich jasne odbarwienia. Owoce natomiast pokryte są brodawkami i żółtymi plamami: chore rośliny przestają rozkwitać i owocować.

W walce z mozaiką ogórka najlepiej sprawdzi się profilaktyka, to znaczy dokładne odkażanie narzędzi przed każdą pracą w ogrodzie oraz zwalczanie mszyc. Bardzo ważne jest również pielenie grządek, ponieważ chwasty są miejscem przetrwania wirusów. Dodatkowo wszystkie porażone rośliny należy usunąć, a glebę odkazić na przykład parą wodną. Metoda ta polega na wprowadzeniu pary w głąb ziemi za pomocą węża parowego.

Bakteryjna kanciasta plamistość ogórka

To poważna choroba bakteryjna, która przenosi się przez narzędzia ogrodnicze czy owady, a nawet deszcz. Najczęściej bakteryjna kanciasta plamistość ogórka dotyka odmiany uprawiane na zewnątrz, ale też te pod osłoną. Idealne warunki do rozwoju dla bakterii, to wysoka wilgotność powietrza oraz zraszanie liści, ale też nadmierne nawożenie azotem.

Żółte i uschnięte liście to pierwszy objaw choroby: pojawiają się kanciaste plamy pokrywające całą powierzchnię liścia, a także pojedyncze na owocach. Ofiarą mogą stać się zarówno młode, jak i starsze okazy ogórków, bez wyjątku co do odmiany. Kolejną fazą choroby są krople cieczy, które mają śluzowatą konsystencję i zdarza się, że ogrodnicy tę przypadłość mylą z mączniakiem rzekomym. Jednak należy zauważyć, że powstała ciecz przy wysokiej wilgotności jest mętna, a podczas suchej pory wysycha, plamy zaś się wykruszają.

Jak radzić sobie z bakteryjną kanciastą plamistością ogórka? Po zauważeniu pierwszych objawów trzeba działać szybko i zdecydowanie, ponieważ choroba ta przynosi wiele strat wśród upraw, a nawet ich zamieranie. Należy usunąć wszystkie chore rośliny, a następnie zastosować specjalistyczne opryski miedziowe, które powtarza się dwu lub trzykrotnie, aż do momentu owocowania. Chore części rośliny usuń i zniszcz, aby zapobiec dalszemu rozmnażaniu się bakterii.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas