Nawóz z chleba do pomidorów. Jak go zrobić?

Nawóz z chleba to jeden ze sposobów na to, aby nasze pomidory rosły jak szalone. Można wykonać go zarówno ze świeżego pieczywa, jak i suchego. Jaki jest sprawdzony przepis na taką odżywkę? Jak prawidłowo wykorzystać nawóz z chleba przy pielęgnacji pomidorów? Sprawdź.

Nawóz z chleba do pomidorów. Jak go zrobić? Jak działa?
Nawóz z chleba do pomidorów. Jak go zrobić? Jak działa?123RF/PICSEL

Ogrodnicy często dzielą się swoimi sprawdzonymi metodami. Szukając sposobów na nawożenie pomidorów, można znaleźć też taki, w którym mowa jest o wykorzystaniu chleba. Wiele osób zauważa, że podając taką odżywkę, zwiększa plony swoich pomidorów. Chleb jest używany jako składnik nawozu, ze względu na bazę drożdżową.

Nawóz z chleba - jakie daje efekty?

Wykorzystanie nawozu z chleba przy pielęgnacji pomidorów może dać imponujące efekty. Jeśli będziemy stosować zgodnie z zasadami, może doprowadzić to do:

  • wzmocnienia odporności naszej rośliny - nasyca je witaminami, substancjami odżywczymi
  • rozwoju systemu korzeniowego
  • wzbogacenia gleby w składniki pokarmowe

Nawóz z chleba nie jest odpowiedni dla wszystkich roślin. Polubią go pomidory, ogórki, papryka. Ale odradza się stosowania go do ziemniaków czy cebuli.

Nawóz z chleba do pomidorów - jak go zrobić?

Istnieje wiele przepisów na przygotowanie takiego nawozu. Oprócz chleba i wody często pojawiają się dodatkowe składniki, jak popiół, trawa albo jod.

Nawóz z wykorzystaniem czarnego chleba i jodu: 

  • aby przygotować nawóz, potrzebujesz 1 bochenek pokrojonego ciemnego chleba. 10 litrów ciepłej wody i 10 ml roztworu jodu. Chleb moczysz w wodzie (zostawiasz tak na 6-8 godziny). Po tym czasie dodajesz jod. Wszystko dokładnie należy wymieszać i przefiltrować. Tak przygotowaną mieszanką pryskamy pomidory trzy razy co 10 dni.
Sadzonkom pomidorów szkodzi nadmierna wilgoć
Sadzonkom pomidorów szkodzi nadmierna wilgoć123RF/PICSEL

Nawóz z chleba - kiedy go stosować? Jak często podlewać pomidory?

Nawóz z chleba po raz pierwszy można zastosować już przy sadzonkach, by je wzmocnić. Przerwa między odżywianiem powinna trwać około dwóch tygodni. Jak owoce już się pojawią, nawóz nie będzie nam potrzebny (powodowanie nadmiernego wzrostu liści może szkodliwie wpłynąć na owocowanie). Na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę? Taki chlebowy nawóz najlepiej dodawać do dobrze rozgrzanej gleby. Drożdże działają w ciepłym środowisku.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas