Nawóz z pokrzywy do pomidorów: Jak zrobić i jak stosować?
Z jednej strony pokrzywa postrzegana jest jako pospolity chwast, od którego lepiej trzymać się z daleka. Z drugiej jednak roślina słynie ze swoich leczniczych właściwości, więc warto spojrzeć na nią łaskawszym okiem. Zaprzyjaźnić się z nią powinni wszyscy ogrodnicy, którym zależy na obfitych plonach z samodzielnej uprawy pomidorów. Dzięki prostemu w przygotowaniu nawozowi z pokrzywy warzywa rosną dorodne i soczyste. Jednocześnie zyskują większą odporność na chorobotwórcze czynniki. Dowiedz się, na co zwrócić uwagę podczas stosowania gnojówki z pokrzywy na pomidory.
Spis treści:
Pokrzywa da się lubić! Dlaczego warto dać jej szansę?
Właściwości nawozu z pokrzywy wynikają z bogatego składu tej pospolitej rośliny. Stanowi ona doskonałe źródło azotu, potasu i magnezu, które są jednymi z głównych składników odżywczych warunkujących bujny wzrost pomidorów. Pokrzywy to skarbnica żelaza, wapnia, krzemu i cynku. One również wpływają na kwitnienie i zawiązywanie owoców.
Jednocześnie trzeba sobie uświadomić, że pomidory są wymagające w uprawie. Potrzebują dokarmiania, a jednocześnie bywają podatne na ataki chorób grzybowych oraz szkodników. Gnojówka z pokrzywy działa jak wzmacniający koktajl, dzięki któremu nawet słabe sadzonki odżyją, a latem będą uginać się pod ciężarem dorodnych i pachnących pomidorów.
O tym pamiętaj: Nie sposób pominąć faktu, że gnojówka z pokrzywy stanowi doskonałą alternatywę dla syntetycznych nawozów. Nie ma negatywnego wpływu na glebę ani na same warzywa. Dzięki niej uprawa zdrowych i ekologicznych pomidorów jest nie tylko możliwa, ale też znacznie łatwiejsza.
Kiedy zbierać pokrzywy na nawóz?
O przygotowaniu skutecznego nawozu pomyśleć trzeba już wiosną. Najwięcej dobroczynnych substancji zawierają pokrzywy przed okresem kwitnienia, który zazwyczaj rozpoczyna się w czerwcu i może trwać nawet do końca września. Kwiecień i maj to czas, kiedy pokrzywa jest najbardziej wartościowa.
Jak zrobić nawóz z pokrzywy do pomidorów?
Sprawa jest prosta, więc poradzą sobie nawet początkujący ogrodnicy. Do przygotowania gnojówki potrzeba: 1 kilograma świeżej pokrzywy i 10 litrów wody. Co dalej?
- Liście pokrzyw należy pociąć na mniejsze fragmenty i ciasno ułożyć na dnie plastikowego wiaderka.
- Zalej wodą i odstaw na tydzień lub dwa, by całość mogła sfermentować. Dokładny czas zależy od warunków pogodowych. Jeśli na zewnątrz panują wysokie temperatury, gnojówka z pokrzyw będzie gotowa wcześniej.
- Raz dziennie poleca się zamieszać zawartość wiaderka.
- Proces fermentacji może skutkować powstawaniem piany oraz ostrym, nieprzyjemnym zapachem. By zminimalizować to zjawisko, dodaj odrobinę mączki bazaltowej. Przy okazji wzmocnisz właściwości naturalnego nawozu.
Jak stosować gnojówkę z pokrzywy na pomidory?
Nawóz jest gotowy do użycia, kiedy znika charakterystyczna piana. Warunkiem powodzenia w uprawie pomidorów jest rozcieńczenie gnojówki z wodą w proporcji 1:10. Bez tego łatwo jest zaszkodzić pomidorom, którym nie służy przenawożenie.
Jak często podlewać pomidory gnojówką z pokrzyw? Dla najlepszych efektów stosuj domowy nawóz raz na dwa tygodnie. Rośliny będą rosnąć bujniej, a choroby i szkodniki zaczną omijać twoje uprawy szerokim łukiem.
Polecamy: