Niebieski fenomen lasów. Piaskowiec modrzak, czyli niesamowity grzyb jadalny

Niebieski grzyb wypatrzony podczas wędrówki w lesie nie jest wytworem naszej wyobraźni. To piaskowiec modrzak, dość rzadki i nieczęsto spotykany okaz. Choć nietypowa barwa może zadziwić lub zaniepokoić – nie jest trujący. Sprawdź, jak rozpoznać modrzaka i wydobyć jego walory smakowe w kuchni.

Piaskowiec modrzak jest gatunkiem jadalnym
Piaskowiec modrzak jest gatunkiem jadalnym123RF/PICSEL

Charakterystyczny wygląd piaskowca modrzaka

Jak sama nazwa wskazuje, piaskowiec modrzak należy do rodziny piaskowcowatych. Ze względu na dość małe obszary siedliskowe oraz ograniczony zasięg geograficzny został wpisany na listę grzybów zagrożonych. Mimo to dopuszczono go do obrotu handlowego na terenie naszego kraju. To prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników grzybów. Jeśli chcemy zwiększyć szanse na jego znalezienie, warto wybrać się na poszukiwania w okresie od czerwca do końca listopada.

To charakterystyczny grzyb o sinej barwie z niebieskimi plamami. Ze względu na nietypowy wygląd nazywa się go także: grzybem siniakiem, borowikiem siniakiem, borowikiem piaskowym, modrakiem oraz hubą siniakiem. Kapelusz modrzaka ma zazwyczaj od 3 do 12 cm średnicy i jest lekko spłaszczony, a fakturą przypomina zamsz.

Czy piaskowiec modrzak jest jadalny?

Sinoniebieski kolor może odstraszać grzybiarzy i sugerować, że piaskowiec modrzak jest niejadalny, a nawet toksyczny. Pomimo nietypowego wyglądu, można spokojnie wrzucać go do koszyka i bezpiecznie spożywać. Nietypowy i wyróżniający ten gatunek kolor znika podczas obróbki termicznej. Modrzaka z powodzeniem można przyrządzać jak tradycyjnego borowika. Świetnie nada się do zup i sosów. Tak jak większość grzybów, również modrzak nadaje się do suszenia. Co ciekawe, proces suszenia utrwala jego niebieski kolor.

Piaskowiec modrzak - właściwości i wartości odżywcze

Piaskowiec modrzak dostarcza organizmowi licznych składników odżywczych
Piaskowiec modrzak dostarcza organizmowi licznych składników odżywczych123RF/PICSEL

Grzyby to żywność funkcjonalna, czyli taka, której pozytywny wpływ na prawidłową pracę organizmu potwierdzono wieloma badaniami. Piaskowiec modrzak jest bogatym źródłem cennych składników odżywczych, m.in.:

  • białka,
  • błonnika,
  • węglowodanów,
  • witamin z grupy B,
  • witaminy C,
  • witaminy D,
  • witaminy E.

Owocniki modrzaka są doskonałym uzupełnieniem diety wegańskiej lub wegetariańskiej. Często nazywa się go "mięsem lasu". Duża zawartość białka i wody sprawia, że jest odżywczy i nie tuczy. Zaleca się włączenie go do diety przez osoby chore na cukrzycę oraz chcące zrzucić zbędne kilogramy.

Jak przyrządzić piaskowca modrzaka?

Przed przystąpieniem do obróbki piaskowca modrzaka należy najpierw dokładnie opłukać go pod wodą z zanieczyszczeń, a następnie obrać i usunąć nadpsute części. Ze względu na lekko słodkawy smak, modrzak najlepiej smakuje delikatnie podsmażony. Wystarczy na patelni rozgrzać oliwę lub masło, wrzucić pokrojony okaz i dodać drobno posiekaną cebulkę oraz ulubione przyprawy. Doskonale sprawdzi się także z dodatkiem śmietany lub w formie sosu do placków ziemniaczanych i dań mięsnych.

Przepis na sos grzybowy do mięsInteria Kulinaria

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas