Szukasz patentów na domowe suszenie grzybów? Wypróbuj te sposoby

Suszenie grzybów pozwala urozmaicić zapasy w spiżarni, a także daje możliwość cieszenia się ich smakiem przez cały rok. To dobry sposób na zachowanie ich wartości odżywczych, które wzbogacą dietę oraz zapewnią prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Wypróbuj sprawdzone sposoby na suszenie grzybów w domu.

Suszone grzyby wzbogacą potrawy przez cały rok
Suszone grzyby wzbogacą potrawy przez cały rok123RF/PICSEL

Jak przygotować grzyby do suszenia?

Przygotowanie do suszenia grzybów rozpoczynamy od dokładnego ich oczyszczenia. W tym celu warto przygotować szczoteczkę lub nożyk, którymi usuniemy z powierzchni wszystkie brudne i zbędne elementy, m.in. ziemię lub runo leśne. Sprawdzamy je dokładnie pod kątem potencjalnych robaków. Jeśli pominiemy ten krok, mogą przenieść się na zdrowe okazy. Do suszenia nie nadają się też grzyby z jakimikolwiek oznakami psucia. Mogą sprawić, że całe zapasy pokryją się pleśnią.

Grzyby zebrane do suszenia warto pokroić na mniejsze kawałki o grubości ok. 1 cm. To znacznie przyspieszy cały proces. Zrezygnuj z mycia oraz moczenia grzybów. Jeśli nie pominiesz tego kroku, woda dostanie się do struktury grzybów. Tym samym niepotrzebnie wydłużysz czas potrzebny do schnięcia.

Jakie grzyby warto suszyć?

Do suszenia nadają się grzyby o suchych kapeluszach. To właśnie one w efekcie finalnym wyglądają najlepiej oraz zachwycają pełnią smaku i aromatu. Gatunkami, które aż proszą się o suszenie są:

  • prawdziwki,
  • podgrzybki,
  • kurki,
  • koźlarze,
  • kanie.

Trudniejsze będzie ususzenie maślaków, ze względu na ich dość wilgotną skórkę. Chcąc ułatwić sobie suszenie, starajmy się wybierać największe okazy. Podczas suszenia odparuje z nich woda, co przełoży się na zmniejszenie rozmiaru.

Suszenie grzybów w piekarniku

Grzyby z powodzeniem wysuszymy w piekarniku
Grzyby z powodzeniem wysuszymy w piekarniku123RF/PICSEL

Decydując się na suszenie grzybów w piekarniku musimy pamiętać, że cały proces zajmie kilka godzin. Dokładnie oczyszczone i przebrane grzyby kładziemy bezpośrednio na ruszcie lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy je z zachowaniem odstępów, co ułatwi gorącemu powietrzu dotarcie do każdego fragmentu. Ustawiamy termoobieg oraz grzanie na 50 st. C. W celu odprowadzania zbierającej się wilgoci warto zostawić delikatnie uchylone drzwiczki. To umożliwi parze wydostanie się na zewnątrz.

Słońce wysuszy grzyby

To proces długotrwały i czasochłonny. Sprawdzi się wyłącznie w dobrych warunkach pogodowych, przy niskiej wilgotności powietrza oraz w pełnym słońcu. Chcąc z niego skorzystać, musimy uzbroić się w cierpliwość, ponieważ efekt będzie widoczny dopiero po kilku dniach. Grzyby układamy na przepuszczalnym podłożu - dobrze sprawdzi się sitko lub kratka. Przykrywamy je przepuszczalną gazą, co zapobiegnie powstawaniu zabrudzeń oraz ochroni grzyby przed szkodnikami.

Kaloryfer i kuchenka do suszenia grzybów

Grzyby możemy suszyć w pobliżu źródła ciepła, np. nad kuchenką
Grzyby możemy suszyć w pobliżu źródła ciepła, np. nad kuchenką123RF/PICSEL

Jeśli nie mamy dostępu do piekarnika, a pogoda nie rozpieszcza pełnym słońcem i wysoką temperaturą, możemy umieścić grzyby nad innym źródłem ciepła. W tym celu nawlekamy przygotowane grzyby na nitkę, pamiętając o zachowaniu odstępów. Następnie wieszamy je w pobliżu kuchenki, kaloryfera lub przenośnego grzejnika. To rozwiązanie sprawdzi się wyłącznie dla większych grzybów. Małe mogłyby zbyt szybko się skurczyć i spaść z nitki.

Przechowywanie suszonych grzybów

Aby zapewnić suszonym grzybom długą trwałość i najwyższą jakość, najlepiej trzymać je w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Sprawdzą się do tego metalowe puszki lub szklane słoiki z uszczelkami. Poporcjowane grzyby zaleca się przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas