Niebo w gębie! Ogórki kiszone siostry Anastazji to niepowtarzalny smak

Sekret chrupkości i smaku ogórków wedle przepisu siostry Anastazji tkwi w prostych proporcjach zalewy. Jeżeli chcesz przygotować je w domu, koniecznie dobrze poznaj ten przepis.

Kiszonki, nie tylko ogórki, mają wiele zalet
Kiszonki, nie tylko ogórki, mają wiele zalet123RF/PICSEL

Ogórki kiszone według przepisu słynnej siostry Anastazji są bardzo proste w przygotowaniu, a równocześnie przepyszne. To ucieleśnienie polskiej tradycji kulinarnej, a ich smak powinien poznać każdy. By cieszyć się ich chrupkością nie trzeba wcale dużych nakładów pracy. Tak naprawdę wystarczy dobrze zapamiętać proporcje zalewy, a cała reszta "robi się sama".

Jak przygotować ogórki siostry Anastazji?

By przygotować te tradycyjne kiszonki, będziemy potrzebowali: 2 kg niewielkich ogórków gruntowych, z gatunku kwaszeniaków, 2 główek czosnku, pęczku kopru z baldachami, korzenia chrzanu, dwóch litrów wody i 2 łyżek soli kamiennej.

Złotą proporcją w zalewie siostry Anastazji jest jedna, pełna łyżka stołowa soli na każdy litr wody.

Siostra Anastazja Pustelnik jest znaną autorką setek przepisów na dania i przetwory
Siostra Anastazja Pustelnik jest znaną autorką setek przepisów na dania i przetworyGrzegorz Bukala/REPORTEREast News

Proces kiszenia przebiega następująco: 

Ogórki najpierw należy namoczyć w zimnej wodzie, przez około 2 godziny. Następnie obieramy chrzan i czosnek, rozkładamy go wraz z koprem do czystych wyparzonych słoików, starając się, by go każdego trafiła taka sama ilość dodatków. Teraz dość ciasno układamy w słoikach ogórki - pionowo, jaśniejszym końcem ku górze. Czas na zalewę. Odmierzoną ilość wody solimy i gotujemy, następnie zalewamy słoiki i zakręcamy na gorąco. Kolejne 6 dni powinny spędzić w ciemnym, chłodnym miejscu. Po tym czasie należy je zapasteryzować.

Zobacz także:

Marzyła, aby zostać tancerką. Paraliż nie stanowił dla niej przeszkody Deutsche Welle
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas