Nietypowe zastosowania cukru w kuchni

Na półkach sklepowych znajdziemy w ogromnych ilościach środki do utrzymywania czystości i niwelujące nieprzyjemne zapachy. Gdybyśmy chcieli na każdy problem powstający w gospodarstwie domowym kupić odpowiedni płyn, proszek czy pastę, nie starczyłoby nam miejsca. Tymczasem wiele z tych środków można zastąpić produktami, które niemal zawsze mamy w domu, a przy tym są niedrogie i nie niszczą środowiska naturalnego. Jednym z takich środków jest cukier. Sprawdź, jak można niekonwencjonalnie go wykorzystać w kuchni.

cukier w kuchni
cukier w kuchni© Photogenica

Wyczyść młynek do kawy

młynek do kawy
© Photogenica

Aby wyczyścić młynek i pozbyć się z niego zapachów, wsyp do niego 1/4 szklanki cukru i włącz na kilka minut. Taki zabieg pozwoli na usunięcie tłuszczu, jaki mógł się osadzić w urządzeniu. Zwilżoną szmatką zmyj pozostałości, a następnie wytrzyj do sucha.

Świeże pieczywo

Dodaj kilka kostek cukru do zamykanego szczelnie pojemnika na wyroby piekarnicze. Będą one absorbować wilgoć, dzięki czemu chleb czy ciastka zachowają świeżość na dłużej.

Pozbądź się kuchennych zapachów

karmel
© Photogenica

Aby pozbyć się kuchennych zapachów, wystarczy „spalić” nieco cukru na patelni. Smaż go do momentu uzyskania brązowego koloru, kiedy jego zapach jest jeszcze słodki i karmelowy. Karmel jest naturalną substancją zapachową. Można również dodać 2 łyżki octu i 1 łyżkę cukru do wody, w której będziemy gotować „śmierdzące” warzywa takie jak brokuł, kalafior czy brukselka.

Przeciwdziałaj pleśnieniu sera

Aby zapobiec pleśnieniu sera, wystarczy do szczelnie zamkniętego pojemnika włożyć ser wraz z kostką cukru.

Wspaniale podane truskawki

Wymieszaj łyżeczkę cukru z sokiem z cytryny na każdą szklankę pokrojonych truskawek. Odstaw na 30 minut. Można podawać bez dodatków lub udekorowane lodami bądź bitą śmietaną. To również wspaniała dekoracja do ciast i puddingów.

Zrób cukier waniliowy

cukier waniliowy
© Photogenica

Przekrój na pół laskę wanilii i włóż ją do słoika wypełnionego cukrem. Odstaw na tydzień. Po tym czasie mamy cukier o aromacie wanilii. Można go dodawać do kawy, herbaty, kakao, lodów waniliowych, czy też do dekoracji ciasteczek czy muffin.

Zrób cukierki

Rozpuść 2 1/2 szklanki cukru w 1 szklance gorącej wody. Przelej syrop do otwartych pojemników i do każdego włóż kryształek cukru. Przechowuj w chłodnym, suchym miejscu i codziennie sprawdzaj, czy pojawiły się kryształy. Kiedy już się uformują, wyjmij je łyżką i rozłóż do wyschnięcia na papierowym ręczniku. Nie ma prostszych cukierków!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas