Oczyszcza jelita, spowalnia starzenie. Ten owoc pasuje do zupy i gulaszu

Egzotyczny owoc nie jest w Polsce powszechnie znany. Lekki, niskokaloryczny, bogaty w błonnik, o niezwykle wszechstronnym zastosowaniu. Co ciekawe, kolczoch jadalny świetnie sprawdza się w daniach wytrawnych, więc warto go włączyć do różnorodnych przepisów. Poznaj nieoczywisty owoc, który zdobywa coraz większą popularność na całym świecie.

W Europie smakoszami chayote są Portugalczycy i Hiszpanie
W Europie smakoszami chayote są Portugalczycy i Hiszpanie123RF/PICSEL

Polscy smakosze dopiero poznają kolczocha jadalnego

Owoc nazywany jest także chayote lub gruszką warzywną. Jego widok nie jest typowy dla polskich warzywniaków, nie oznacza to jednak, że musimy obejść się smakiem i jedynie wyobrażeniem na jego temat. Coraz łatwiej jest trafić na kolczoch jadalny w sprzedaży internetowej, a cena jednego okazu wynosi zazwyczaj około 10 zł.

Roślina wywodzi się z Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie była uprawiana już przez Azteków i Majów. Dziś rośnie w krajach tropikalnych i subtropikalnych, takich jak Meksyk, Brazylia, Filipiny i Indie. Europejczycy też przekonują się do niego coraz bardziej, szczególnie na terenach Hiszpanii i Portugalii.

Egzotyczny owoc ma łagodny smak
Egzotyczny owoc ma łagodny smak123RF/PICSEL

Jak wygląda i smakuje kolczoch jadalny?

Chayote to jasnozielony owoc w kształcie gruszki, pokryty niewielkimi wypustkami lub kolcami. Skórka jest cienka, a wnętrze skrywa chrupiący miąższ o jasnej barwie. Czego spodziewać się podczas degustacji? Smak kolczocha przypomina połączenie cukinii, ogórka i dyni. Wyczuć w nim można delikatne, słodkawe nuty. Możesz jednak mieć pewność, że włączając go do potraw, nie zdominuje smaku całości.

Gruszka warzywna — jak używać jej w kuchni?

Można spożywać go na surowo, dodając do surówek, sałatek i koktajli. Mimo wszystko kucharze chętniej włączają go do przepisów na dania poddawane obróbce termicznej. Choć botanicznie jest owocem, zastosowanie kolczocha jadalnego przywodzi na myśl potrawy warzywne. W formie gotowanej lub duszonej jest dodawany do kremowych zup, gulaszy i innych dań jednogarnkowych. Można go piec i smażyć, świetnie zastępuje ziemniaki i cukinię. Co ciekawe, podobnie jak ogórki, można go konserwować w occie.

Smakołyk dla zdrowia

Właściwości kolczocha sprawiają, że jest wartościowym uzupełnieniem posiłków
Właściwości kolczocha sprawiają, że jest wartościowym uzupełnieniem posiłków123RF/PICSEL

Kolczoch jadalny jest nie tylko smaczny i uniwersalny, ale też bardzo zdrowy. Zalicza się do produktów niskokalorycznych. 100 g miąższu dostarcza zaledwie 20 kcal. Jednocześnie cechuje się wysoką zawartością błonnika, dzięki czemu wspiera odchudzanie, przemianę materii i zdrowie jelit. Włączenie go do diety ułatwia usuwanie z organizmu resztek pokarmowych, zapobiegając zaparciom.

Niski indeks glikemiczny sprawia, że jest bezpieczny dla diabetyków, a zarazem stanowi jeden z produktów, które pomagają regulować poziom cukru we krwi. Stanowi bardzo dobre źródło witaminy C, flawonoidów, magnezu oraz potasu. Taki zestaw sprzyja nie tylko odporności, ale też wzmacnianiu serca, normowaniu ciśnienia krwi i spowalnianiu procesów starzenia.

Najdziwniejsze owoce świataInteria.tv