Oliwa - najlepsza z dodatkami
Aromatyzowane oliwy nadadzą twoim koltecikom i pieczeniom wyjątkowo piękny zapach i smak. Są idealne do marynowania i smażenia mięsa, sprawdzą się także jako dodatek do sałatek i sosów.
Oliwa orzeźwiająca z cytryną: 2 cytryny sparz i wytrzyj do sucha. Z owoców zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Włóż je do butelki. Zalej 3 szklankami oliwy. Szczelnie zakręć i odstaw w chłodne ciemne miejsce na mniej więcej 2 tygodnie.
Oliwa pikantna z chili: 4 papryczki chili oczyść z pestek, strączki pokrój, włóż do butelki. Dosyp łyżkę suszonych płatków chili. Zalej ok. 3 szklankami oliwy. Odstaw w ciemne miejsce na minimum 2 tygodnie (im dłużej stoi, tym jest ostrzejsza).
Oliwa czosnkowa z ziołami: do ciemnej butelki włóż gałązki ususzonych ziół (bazylia, oregano, rozmaryn). Dodaj 4 obrane ząbki czosnku. Zalej 1 litrem oliwy. Odstaw na 2 tygodnie.
Przepisy: Robert Sowa - znany kucharz i autor książek