Pięć domowych sposobów na mole spożywcze
Najwierniejszy pasjonat gotowania może stracić apetyt na widok moli spożywczych w swoich zapasach. Niewielkie owady są w stanie zamienić się w duży problem. Zalęgają się przede wszystkim w produktach sypkich, bez których trudno byłoby wyobrazić sobie codzienne posiłki. Jak odstraszyć mole i co można zrobić, by przeciwdziałać ich pojawieniu się w przyszłości? Wbrew pozorom przygotowanie preparatów na mole spożywcze w domowym zaciszu wcale nie jest takie trudne.
Jak rozpoznać mole spożywcze?
Chcąc dobrać właściwą metodę usunięcia szkodników, dobrze jest upewnić się, że na pewno mamy do czynienia z molami spożywczymi. Dorosłe osobniki przypominają mole odzieżowe, choć są od nich większe. Cechuje je podłużny kształt i rozpiętość skrzydeł wynosząca 1-1,5cm. Istnieją gatunki o białej, szaro-brązowej, srebrnej i żółtej barwie ciała.
W kuchniach trafić można również na larwy moli spożywczych, choć trudniej jest zauważyć je na pierwszy rzut oka. Osiągają długość od kilku do kilkudziesięciu milimetrów. Mole spożywcze rozmnażają się w bardzo szybkim tempie. Larwy najczęściej bytują w kaszy, ryżu, mące, cukrze, płatkach zbożowych, makaronach i orzechach.
Odstraszanie moli domowymi sposobami
Po dokładnym uprzątnięciu resztek żywności i umyciu ciepłą wodą z mydłem wszystkich miejsc służących przechowywaniu jedzenia, można działać dalej w celu pozbycia się moli. W tym celu warto skorzystać z prostych domowych patentów.
Szczelne pojemniki na żywność
Lepiej zapobiegać niż leczyć, zatem polecamy przyjrzeć się swoim kuchennym nawykom i sposobom przechowywania żywności. Suche artykuły - tak uwielbiane przez mole - najlepiej się przesypać do szklanych pojemników ze szczelnym zamknięciem. Jeśli jest to możliwe, należy unikać gromadzenia dużych zapasów.
Olejki eteryczne sposobem na mole
Szczególnie drażniący dla moli jest aromat olejku lawendowego, eukaliptusowego, goździkowego i drzewa herbacianego. Można używać ich pojedynczo, ale można też wymieszać, by samodzielnie stworzyć środek do spryskiwania szafek i innych trudno dostępnych miejsc.
Co na mole? Cytrusy!
Rozłożenie suszonej skórki z pomarańczy lub cytryny w miejscach, w których przechowujemy jedzenie, także pomoże uchronić nasze zapasy przed szkodnikami.
Ocet jabłkowy też pomoże w walce z molami
Ocet jabłkowy to z kolei produkt, za którego zapachem mole spożywcze przepadają. Może więc posłużyć do zwabienia owadów. Wystarczy nalać niewielką ilość do miseczki, a mole zachęcone jego zapachem - utoną. Umieszczenie w szafkach z żywnością goździków, liści laurowych i aromatu waniliowego także jest bardzo skuteczną metodą odstraszania kuchennych szkodników.