Pięć porad żywieniowych podczas pracy w domu

Kiedy codzienna rutyna niespodziewanie zmienia się, nadążanie za zdrowymi nawykami może być wyzwaniem. Dlatego zespół ds. żywienia marki Huel zebrał kilka wskazówek dotyczących odżywiania, które pomogą Ci utrzymać zdrowie na najwyższym poziomie, podczas gdy wszyscy musimy spędzać więcej czasu w domu.

Zupy i sosy możesz przyrządzić od razu, a później zamrozić
Zupy i sosy możesz przyrządzić od razu, a później zamrozić123RF/PICSEL

Szukaj odżywczych alternatyw

Jeśli obawiasz się, że nie będziesz mógł nadal dobrze jeść, a poszczególne składniki nie są dostępne, spróbuj poszukać innych produktów spożywczych, które oferuję podobne korzyści zdrowotne. Przygotuj listę alternatywnych opcji żywieniowych, aby upewnić się, że nie zabraknie ci niezbędnych witamin i składników mineralnych. Kluczową radą jest to, że odżywianie nadal powinno być na pierwszym miejscu, ale może trzeba będzie zmienić niektóre z ulubionych używanych składników.

Trzymaj się swojej rutyny

Spędzanie większej ilości czasu w domu może mieć również wpływ na to, kiedy jesz. Niezależnie od tego, czy pracujesz w domu, czy nie, spróbuj stworzyć swoją rutynę (i trzymać się jej). Pomoże ci to uniknąć podjadania niezdrowych potraw lub między posiłkami. Jedz typową dla siebie liczbę posiłków dziennie i o tej samej porze każdego dnia. Jeśli nie gotujesz dużo lub masz więcej czasu niż poprzednio, teraz jest świetny moment, aby zacząć.

Pamiętaj o nawodnieniu

Utrzymywanie odpowiedniego nawodnienia jest ważne dla ogólnego samopoczucia, w szczególności funkcji poznawczych. Jeśli pracujesz w domu, trzymaj przy sobie szklankę wody i pij przez cały dzień. Codziennie wypij kilka filiżanek płynów, w tym wodę, herbatę i kawę (choć nie za dużo!), herbaty owocowe i napoje bez cukru.

Nie zapominaj o świeżych warzywach

Świeże owoce i warzywa mogły zająć ostanie miejsce na liście priorytetów. Jednak dostarczają mnóstwo niezbędnych składników odżywczych i powinny zostać w aktualnej diecie. Istnieje szereg sposobów na wydłużenie ich okresu przydatności do spożycia i przetworzenie ich do wygodniejszej formy. Zupy i sosy możesz przyrządzić od razu, a później zamrozić. Można przyrządzić skoncentrowany bulion, który po mrożeniu na tackach do zamienia się w domowy wywar w kostkach o niskiej zawartości soli.

Trzymaj swój stres na dystans

Istnieje wiele sposobów na zmniejszenie stresu. Jeśli w ostatnich dniach częściej sięgasz po alkohol, to postaraj się zminimalizować ilość alkoholu, którą pijesz, zwłaszcza w ciągu tygodnia. To pomoże ci również trzymać się rutyny. Zwróć również uwagę na ilość wypijanych napojów kofeinowych i spróbuj przejść na opcję bezkofeinową po południu. To pomoże ci lepiej spać i koncentrować się.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas