Karol Okrasa połączył truskawki z "dziwnym" składnikiem. Kontrowersyjnie?
W Polsce ruszył sezon na truskawki i obecnie te pyszne owoce możemy kupić na większości bazarków. Polskie truskawki charakteryzują się doskonałym aromatem i wyśmienitym smakiem, dlatego zdecydowanie warto po nie sięgać. Jednak truskawek w takim wydaniu i połączeniu być może się nie spodziewaliście. Warto jednak zaufać tej, na pierwszy rzut oka, dziwnej konfiguracji, bowiem stoi za nią niekwestionowany, kulinarny autorytet, Karol Okrasa.

Karol Okrasa, ceniony kucharz, ma swoim zwyczaju przygotowywać posiłki na bazie sezonowych darów natury. Tym razem mężczyzna sięgnął po słodkie i pachnące polskie truskawki, z których zrobił wyjątkową salsę. Na czym polega wspomniana wyjątkowość?
Otóż Okrasa na youtubowym kanale Kuchni Lidla zestawił w jednym posiłku truskawki z rybą w postaci świeżego pstrąga. Czy to może dobrze smakować? Oczywiście, że tak. Czy przygotowanie takiego dania jest trudne i wymaga eksperckich umiejętności? Nic bardziej mylnego.
Pstrąg z salsą truskawkową wedle przepisu Karola Okrasy - składniki
Do przygotowania dania potrzebujesz:
- pstrąg łososiowy filet bez ości - 160 g,
- truskawki - 150 g,
- pół cebuli czerwonej,
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
- pół łyżeczki miodu,
- 1 limonka,
- 2 cm imbiru,
- tymianek świeży,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz,
- olej.
Pstrąg z salsą truskawkową wedle przepisu Karola Okrasy
Na zimną patelnię wylewamy odrobinę oleju. Rybę posypujemy szczyptą pieprzu i zaczynamy smażyć od strony skóry. W tym czasie truskawki kroimy na cztery części, jeśli są małe lub na osiem, jeśli są większe.
Cebulę kroimy w nieco większą kostkę, imbir siekamy w bardzo drobną kostkę. Cebulę i imbir przekładamy do miseczki, dodajemy szczyptę soli, startą skórkę z limonki oraz wyciśnięty sok z połowy limonki. Do miseczki dodajemy jedną lub dwie łyżki oleju.

Karol Okrasa zaznacza, że olej z powodzeniem możemy zastąpić oliwą, ale jeśli sięgniemy po bardzo wyrazistą oliwę, jej smak może się zbyt przebijać w połączeniu z truskawkami, a nam przecież zależy, by przede wszystkim cieszyć się smakiem owoców. W miseczce ląduje również jedna łyżeczka miodu. Całość odstawiamy na kilka minut i marynujemy, a po tym czasie dodajemy do miseczki imbir, listki świeżego tymianku, łyżeczkę musztardy francuskiej i oczywiście truskawki. Całość mieszamy.
Gdy ryba jest już prawie usmażona, przekładamy ją na drugą stronę, do patelni dodajemy kawałek masła, dwa rozgniecione ząbki czosnku i gałązki świeżego tymianku. Roztopionym masłem bastujemy, czyli polewamy na patelni naszą rybę.
Salsę truskawkową wykładamy na talerz, na którym ląduje również nasza ryba. Całość polewamy odrobiną masła z patelni. Gotowe!