Piwonia lekarska: Jakie ma właściwości? Czy jest trująca?

Piwonia lekarska to roślina, którą można spotkać często w przydomowych ogródkach. Wygląda zjawiskowo, a jej charakterystyczne kwiaty robią duże wrażenie. Ponadto roślina ta ma właściwości zdrowotne i pomaga w walce z różnymi schorzeniami. Zanim jednak po nią sięgniesz, dowiedz się na jej temat jak najwięcej. Jaki wpływ na zdrowie ma piwonia lekarska? Poniżej wyjaśniamy.

Piwonie lekarskie są wykorzystywane w medycynie naturalnej
Piwonie lekarskie są wykorzystywane w medycynie naturalnej123RF/PICSEL

Kilka słów o piwonii lekarskiej

Piwonia lekarska to roślina pochodząca z terenów południowej i wschodniej Europy. Osiąga około 70-90 centymetrów wysokości, a jej liście mają odcień głębokiej zieleni i są trójdzielne. Roślinę tę wyróżniają duże i rozłożyste kwiatostany, są one koloru czerwonego, różowego lub purpurowego, rzadziej białego. W Polsce piwonie lekarskie można spotkać w ogrodach lub na działkach. Kwitną w maju i czerwcu, pięknie pachną i są proste w uprawie.

Czy piwonia lekarska może być trująca?

Piwonie lekarskie zawierają substancje trujące, które mogą być szkodliwe dla organizmu człowieka. Przedawkowanie piwonii może prowadzić do poważnego zatrucia. Jak zatem wykorzystać lecznicze właściwości tej rośliny? Przed spożyciem naparu czy nalewki z wykorzystaniem piwonii lekarskiej, warto skonsultować się ze specjalistą lub kupić gotowe produkty w sklepie zielarskim.

Właściwości lecznicze piwonii lekarskiej

Mimo wszystko warto skorzystać z prozdrowotnych właściwości tej rośliny. Do przygotowania leczniczych specyfików wykorzystuje się nasiona, kwiaty oraz korzenie piwonii lekarskiej. Roślina jest źródłem cennych dla zdrowia soli mineralnych, wspierających regulację gospodarki wodno-elektrolitowej. Ponadto w płatkach kwiatowych obecne są flawonoidy, które mają działanie przeciwzapalne i oczyszczają organizm z toksyn.

Na skórę

Piwonie lekarskie nadają się do leczenia trądziku
Piwonie lekarskie nadają się do leczenia trądziku123RF/PICSEL

Piwonię lekarską wykorzystuje się w przypadku schorzeń skórnych, np. trądziku czy skóry atopowej. To wszystko dzięki zawartym w roślinie garbnikom, które łagodzą podrażnienia skóry oraz nawilżają jej najgłębsze warstwy. Ponadto działają antyoksydacyjnie i oczyszczają skórę z toksyn. Wystarczy przemywać skórę naparem z piwonii lekarskiej, by złagodzić zmiany trądzikowe i objawy atopowego zapalenia skóry.

Na pęcherz

Jeśli cierpisz na nawracające zapalenie pęcherza lub infekcje układu moczowego, sięgnij po napar z piwonii lekarskiej. Roślina zawiera flawonoidy, które działają przeciwzapalnie i oczyszczająco. Oprócz tego piwonia lekarska jest moczopędna, co w przypadku np. kamicy nerkowej stanowi dużą zaletę. Pomoże złagodzić nieprzyjemne objawy schorzenia oraz szybciej powrócić do zdrowia.

Na układ pokarmowy

Jeśli cierpisz na problemy ze strony układu pokarmowego, sięgnij po napar z piwonii lekarskiej
Jeśli cierpisz na problemy ze strony układu pokarmowego, sięgnij po napar z piwonii lekarskiej123RF/PICSEL

Zawarte w piwonii lekarskiej kwasy fenolowe wspomagają prawidłową pracę układu pokarmowego. Mają działanie prebiotyczne, co pomaga w odpowiednim utrzymaniu mikroflory w jelitach. Jest ona niezwykle ważna w procesie trawienia i przemianie materii.

Jak piwonia lekarska działa na serce?

Wyciąg z piwonii lekarskiej pomaga regulować pracę serca
Wyciąg z piwonii lekarskiej pomaga regulować pracę serca123RF/PICSEL

Piwonia lekarska zawiera duże ilości magnezu, a ten wspiera pracę serca. Pierwiastek zapobiega niedokrwieniu i rozwojowi nadciśnienia tętniczego. Oprócz tego magnez wykazuje działanie rozkurczowe, co jest ważne podczas dokuczliwych skurczów mięśni.

Zastosowanie rośliny

Piwonia lekarska to roślina uprawiana w ogrodach i stanowiąca ich ozdobę. Ponadto ma swoje zastosowanie w medycynie naturalnej. Można z niej przyrządzić napar, nalewkę, a także używać jako dekoracyjny dodatek do ciast i deserów.

Napar z piwonii lekarskiej

Przyrządzenie naparu z piwonii lekarskiej jest proste i zajmie ci kilka chwil. Wystarczy, że małą garstkę rozrobionych kwiatów przełożysz do średniego naczynia i zalejesz wrzątkiem (około 300 mililitrów). Następnie napar przykryj i odstaw na pół godziny do zaparzenia, a na końcu odcedź. Po tym czasie środek będzie gotowy do spożycia. Należy pić go małymi porcjami w ciągu dnia.

Zobacz też:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas