Koniecznie wypróbuj ten sposób przygotowania grzybów. Idealne do obiadu i sałatki

InteriaKobieta Redakcja

Marynowanie borowików jest bardzo proste. Ważne, aby mieć niewielkiej wielkości, zdrowe okazy grzybów
Marynowanie borowików jest bardzo proste. Ważne, aby mieć niewielkiej wielkości, zdrowe okazy grzybów123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Dlaczego warto marynować grzyby?
  2. Marynowane borowiki. Przepis krok po kroku
  3. Na co zwrócić uwagę podczas marynowania grzybów?

Dlaczego warto marynować grzyby?

Trzy słoiki z marynowanymi grzybami o różnych kształtach i kolorach, przykryte papierowymi wieczkami i przewiązane sznurkiem, stoją na jasnej tkaninie na tle drewnianej ściany
Marynowanie grzybów to doskonały sposób na zyskanie zdrowej i szybkiej przekąski WITOLD_KRASOWSKI123RF/PICSEL

Marynowane borowiki. Przepis krok po kroku

Składniki

Grzyby

  • 1,5 kg niedużych, zdrowych borowików – mogą być same kapelusze
  • sól

Zalewa

  • 1 duża cebula
  • 250 ml octu spirytusowego
  • około 8-10 ziaren pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  1. Zacznij od dokładnego oczyszczenia grzybów przy pomogą nożyka i wilgotnej ściereczki. Następnie zalej je 2 litrami wody z płaską łyżką soli, gotuj około 30 minut na małej mocy palnika.
  2. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  3. Ocet wymieszaj z 3 szklankami wody, dodaj cebulę, sól, cukier i przyprawy, gotuj około 20 min na wielkiej mocy palnika.
  4. Ugotowane grzyby odsącz, przełóż do wyparzonych słoików, uzupełnij zalewą zostawiając 1 cm miejsca pod wieczkiem.
  5. Słoiki szczelnie zakręć i pasteryzuj ok. 30-40 minut od momentu zagotowania wody, w której stoją słoiki.

Na co zwrócić uwagę podczas marynowania grzybów?

  • świeżo zebrane lub kupione grzyby od razu marynuj - koniecznie tego samego dnia (tak samo w przypadku mrożenia czy suszenia),
  • do marynowania używamy małych i jędrnych borowików,
  • słoiki z grzybami przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu, a po otwarciu umieść w lodówce.

Zobacz również:

Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 147: Joanna PrzetakiewiczINTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?