Przytulia czepna – chwast czy roślina o działaniu leczniczym? Sposoby stosowania ziela przytulii

Przytulia czepna traktowana jest jako chwast, a ma liczne właściwości lecznicze
Przytulia czepna traktowana jest jako chwast, a ma liczne właściwości lecznicze123RF/PICSEL
  • Przytulia czepna to niepozorne zioło, które znalazło zastosowanie w leczeniu licznych dolegliwości
  • Kapsułki zawierające wyciąg z przytulii wzmacniają organizm i wpływają na poprawę odporności
  • Stosowanie toników i płukanek z przytulią sprawia, że włosy rosną silne i długie

Przytulia czepna - wygląd i występowanie

Właściwości przytulii czepnej

Stosowanie przytulii wspomaga walkę z otyłością
Stosowanie przytulii wspomaga walkę z otyłością123RF/PICSEL
  • antrachinony,
  • flawonoidy,
  • glikozydy,
  • krzemionkę,
  • kwasy polifenolowe,
  • olejki eteryczne,
  • saponiny,
  • sole mineralne,
  • taniny.

Działanie przytulii czepnej

  • antyseptyczne - ze względu na te właściwości zaleca się stosowanie przytulii w leczeniu rozmaitych schorzeń skórnych, m.in. wysypek, pokrzywek, obrzęków, pęcherzy oraz zaczerwienienia;
  • drenujące i detoksykujące - przytulię wykorzystuje się w celu głębokiego oczyszczenia organizmu z nagromadzonych w nim toksyn. Roślina oczyszcza krew, wspiera pracę układu limfatycznego oraz zapobiega ryzyku tworzenia się zakrzepów w układzie krążenia, a także zastojów limfy w układzie chłonnym;
  • moczopędne - roślina wspiera drenaż limfatyczny, a dzięki temu reguluje gospodarkę wodną. W ten sposób pomaga pozbyć się obrzęków oraz eliminuje nadmiar płynów w przestrzeniach międzykomórkowych;
  • odchudzające - tradycyjne ziołolecznictwo stosuje przytulię jako środek leczenia otyłości. Roślina przyspiesza przemianę materii, a to przekłada się na utrzymanie prawidłowej masy ciała oraz wymarzonej sylwetki;
  • przeciwzakrzepowe - przytulia hamuje odkładanie się złogów miażdżycowych w naczyniach krwionośnych oraz zmniejsza napięcie w ich ścianach. Jej stosowanie wpływa na profilaktykę miażdżycy oraz chorób zakrzepowo-zatorowych.
  • rozkurczowe - działanie przytulii można zauważyć również w zmniejszeniu napięcia mięśni gładkich oraz narządów przewodu pokarmowego. Tym samym reguluje wypróżnienia oraz zapobiega biegunkom.

Przytulia czepna w kuchni

Przytulia czepna to roślina jadalna, ale należy wcześniej ją ugotować
Przytulia czepna to roślina jadalna, ale należy wcześniej ją ugotować123RF/PICSEL

Jak stosować ziele przytulii czepnej

  • napar z przytulii - 2 czubate łyżeczki ziela zalewamy 1 szklanką wrzątku, a następnie pozostawiamy pod przykryciem do zaparzenia na ok. 30 minut. Gotowy napar przecedzamy i pijemy 3-4 razy dziennie po pół szklanki płynu.
  • odwar z przytulii - do garnka wsypujemy 2 łyżeczki ziela przytulii, które zalewamy szklanką zimnej wody. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 8 minut. Po upływie wyznaczonego czasu ściągamy garnek z ognia, przykrywamy i pozostawiamy na kolejne 5 minut. Pijemy 3 razy dziennie po pół szklanki.
  • przytulia w proszku - sproszkowane ziele przytulii najczęściej stosuje się na rany lub owrzodzenia. Można dodać je do tłustej maści o neutralnym działaniu, np. wazeliny, i taką mieszanką smarować zmienione chorobowo miejsca.
  • płukanka z przytulii - do uzyskania płukanki z przytulii potrzebujemy 2 czubatych łyżek ziela oraz ¾ szklanki wrzątku. Całość zaparzamy pod przykryciem przez 15 minut, a następnie przecedzamy. Płyn wykorzystujemy jako okład, wcierkę do skóry głowy, a także maseczkę na twarz i dekolt.
  • przytulia do kąpieli - kąpiele z dodatkiem przytulii nabiorą właściwości leczniczych i regenerujących. Na 1 litr wrzącej wody dodajemy 50 g ziela, a następnie zaparzamy pod przykryciem przez 15 minut. Po przecedzeniu i delikatnym ostudzeniu dolewamy do wanny z wodą.
Zioła do zadań specjalnychInteria.tv