Karczochy – warzywa przypominające szyszkę. Będą doskonałym dodatkiem do jesiennej diety

Jadalnymi częściami karczocha są miękkie liście, wnętrze oraz łodyga
Jadalnymi częściami karczocha są miękkie liście, wnętrze oraz łodyga123RF/PICSEL
  • Karczochy pochodzą z basenu Morza Śródziemnego i należą do wieloletnich roślin z rodziny astrowatych.
  • To roślina jadalna zaliczana do grupy warzyw. Wyróżnia się charakterystycznym wyglądem i orzechowym smakiem.
  • To uniwersalna roślina, która sprawdzi się podczas grillowania, pieczenia, smażenia, a także w marynacie i zalewie.

Charakterystyka karczochów

Zobacz również:

    Właściwości karczochów

    Wartości odżywcze karczochów

    Karczochy zawierają cenne substancje, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu
    Karczochy zawierają cenne substancje, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu123RF/PICSEL
    • kwas foliowy,
    • witaminy A, E, K, C,
    • witaminy z grupy B,
    • wapń,
    • potas,
    • sód,
    • magnez,
    • żelazo,
    • cynk,
    • fosfor.

    Obieranie karczochów

    Jak przygotować karczochy?

    Karczochy możemy smażyć, piec lub grillować
    Karczochy możemy smażyć, piec lub grillować123RF/PICSEL

    Karczochy w kosmetykach

    Karczochy z sosem pomidorowo-ziołowymInteria Kulinaria