Karczochy – warzywa przypominające szyszkę. Będą doskonałym dodatkiem do jesiennej diety

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Super
relevant
1
Udostępnij
Jadalnymi częściami karczocha są miękkie liście, wnętrze oraz łodyga
Jadalnymi częściami karczocha są miękkie liście, wnętrze oraz łodyga123RF/PICSEL
  • Karczochy pochodzą z basenu Morza Śródziemnego i należą do wieloletnich roślin z rodziny astrowatych.
  • To roślina jadalna zaliczana do grupy warzyw. Wyróżnia się charakterystycznym wyglądem i orzechowym smakiem.
  • To uniwersalna roślina, która sprawdzi się podczas grillowania, pieczenia, smażenia, a także w marynacie i zalewie.

Charakterystyka karczochów

Właściwości karczochów

Wartości odżywcze karczochów

Karczochy zawierają cenne substancje, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu
Karczochy zawierają cenne substancje, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu123RF/PICSEL
  • kwas foliowy,
  • witaminy A, E, K, C,
  • witaminy z grupy B,
  • wapń,
  • potas,
  • sód,
  • magnez,
  • żelazo,
  • cynk,
  • fosfor.

Obieranie karczochów

Jak przygotować karczochy?

Karczochy możemy smażyć, piec lub grillować
Karczochy możemy smażyć, piec lub grillować123RF/PICSEL

Karczochy w kosmetykach

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Karczochy z sosem pomidorowo-ziołowym
      Karczochy z sosem pomidorowo-ziołowymInteria Kulinaria
      Przejdź na