Rodzaje cebuli. Która do czego?

Nie każda odmiana nadaje się do wszystkich potraw. Sprawdź, jak wykorzystać w pełni właściwości cebuli!

Cebula ma mnóstwo różnych zastosowań w kuchni
Cebula ma mnóstwo różnych zastosowań w kuchni123RF/PICSEL

Dymka z twarożkiem

Dymka to młoda żółta cebula. W smaku mniej ostra, choć wyrazisty jest szczypior. Dobrze komponuje się z twarożkiem i jajkami na twardo. Podsmażone plasterki dymki dodaje się do dań przyrządzanych po chińsku.

Szalotki nie smażyć

Ta drobna cebulka rośnie w główkach przypominających czosnek. Pokryta jest bladofioletową łupinką. Ma ostry smak, dlatego przed obraniem warto ją sparzyć wrzątkiem.

Francuzi szalotki pieką (np. razem z mięsem) lub gotują w małej ilości płynu (np. na sos w wytrawnym czerwonym winie). Długie ich smażenie sprawi, że zgorzknieją.

Nie wyschnie

Połówka cebuli nie wyschnie, gdy miej sce przecięcia posmarujemy olejem. Można też cebulę położyć (nacięciem w dół) na talerzyku wysypanym solą.

W jaki sposób szklić

Jeśli chcemy zeszklić cebulę smażoną na głębokim tłuszczu, wlejmy odrobinę wody i przykryjmy naczynie.

Dla koloru rosołu

Dla pięknego koloru dodaje się do rosołu mocno zrumienioną na palniku połówkę cebuli (żółtej).

Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas