Rodzaje cebuli. Która do czego?
Nie każda odmiana nadaje się do wszystkich potraw. Sprawdź, jak wykorzystać w pełni właściwości cebuli!
Dymka z twarożkiem
Dymka to młoda żółta cebula. W smaku mniej ostra, choć wyrazisty jest szczypior. Dobrze komponuje się z twarożkiem i jajkami na twardo. Podsmażone plasterki dymki dodaje się do dań przyrządzanych po chińsku.
Szalotki nie smażyć
Ta drobna cebulka rośnie w główkach przypominających czosnek. Pokryta jest bladofioletową łupinką. Ma ostry smak, dlatego przed obraniem warto ją sparzyć wrzątkiem.
Francuzi szalotki pieką (np. razem z mięsem) lub gotują w małej ilości płynu (np. na sos w wytrawnym czerwonym winie). Długie ich smażenie sprawi, że zgorzknieją.
Nie wyschnie
Połówka cebuli nie wyschnie, gdy miej sce przecięcia posmarujemy olejem. Można też cebulę położyć (nacięciem w dół) na talerzyku wysypanym solą.
W jaki sposób szklić
Jeśli chcemy zeszklić cebulę smażoną na głębokim tłuszczu, wlejmy odrobinę wody i przykryjmy naczynie.
Dla koloru rosołu
Dla pięknego koloru dodaje się do rosołu mocno zrumienioną na palniku połówkę cebuli (żółtej).