Rosół kolagenowy naprawdę działa. Wzmocni stawy i jelita, poprawi wygląd skóry

Rosół kolagenowy ma wiele właściwości zdrowotnych
Rosół kolagenowy ma wiele właściwości zdrowotnych123RF/PICSEL

Rosół kolagenowy a zwykły rosół 

Właściwości zdrowotne rosołu kolagenowego

  • glutaminę - poprawia stan jelit i wspiera ich pracę
  • kolagen - buduje tkankę łączną, wpływa pozytywnie na skórę i stawy
  • kwas hialuronowy - zatrzymuje wodę, utrzymuje sprężystości chrząstek i skóry
  • glukozaminę - utrzymuje tkankę chrzęstną w dobrej formie
  • siarczan chondroityny - buduje chrząstkę i jest składnikiem płynów stawowych
  • minerały - magnez, potas, wapń, fosfor i siarkę, które uczestniczą w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie
  • prolinę, glicynę - aminokwasy, które przyczyniają się m.in. do regeneracji tkanek
Rosół kolagenowy najlepsze efekty daje, jeśli pijemy go regularnie.
Rosół kolagenowy najlepsze efekty daje, jeśli pijemy go regularnie.123rf.com123RF/PICSEL

Na co pomaga picie rosołu kolagenowego?

  • wspomaga pracę jelit i wątroby
  • pomaga odbudowywać błonę śluzową żołądka jelit oraz kosmki jelitowe
  • wzmacnia i dobudowuje chrząstki i stawy
  • poprawia wygląd i kondycję skóry
  • przyspiesza regenerację mięśni po intensywnym wysiłku fizycznym
  • wzmacnia włosy i paznokcie
  • wspiera pracę mózgu  

Efekty picia bulionu kolagenowego 

"Możecie mi wierzyć albo nie, ale ja naprawdę czuję, że mój przewód pokarmowy jest coraz mniej podrażniony. Po prostu czuję, jak się wzmacnia (warto tutaj wspomnieć, że przewód pokarmowy w dużej mierze składa się właśnie z kolagenu). Jak to "czuję"? Ano posiłki, które jem, coraz łatwiej przechodzą mi przez ścianki, poprawiło mi się trawienie, zmniejszyły się wzdęcia, a ja jestem dłużej syta, dzięki czemu unikam podjadania między posiłkami. Generalnie czuję się bardzo wzmocniona i mam więcej energii."
Angelika Nęcka, zdrowie.interia.pl

Przepis na rosół kolagenowy 

  • 3 litry wody  
  • 3 kg kości z mięsem (indycze szyje, korpusy kurcząt, kości wołowe, golonki, kurze łapki)
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • cebula
  • przyprawy: pieprz, sól, liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  1. W garnku umieść kości i mięso, dodaj pieprz, liście laurowe i lubczyk.
  2. Zalej całość wodą tak, by przykryła kości i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. 
  3. Dodaj obrane warzywa, cebulę możesz najpierw przypiec tak, jak do zwykłego rosołu. 
  4. Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj ocet jabłkowy. 
  5. Gotuj całość na wolnym ogniu przez kilka lub kilkanaście godzin. 
  6. Im dłużej będzie trwał ten proces, tym więcej składników wytrąci się z kości, które pod koniec gotowania powinny się rozpadać. 
  7. Przecedź bulion tak, by nie zostały w nim warzywa, mięso ani kości. 

Kto nie powinien pić zupy kolagenowej?