Rosół kolagenowy naprawdę działa. Wzmocni stawy i jelita, poprawi wygląd skóry
Oprac.: Agnieszka Kasprzyk
Rosół kolagenowy kiedyś nazywany był po prostu rosołem na kościach. Brzmi może mało zachęcająco, ale właściwości zdrowotne tej zupy są nie do przecenienia. Działa nie tylko na infekcję, ale wspiera też pracę jelit, wzmacnia stawy i wątrobę. Jest przy tym niskokaloryczny. Jak przygotować rosół kolagenowy, by służył naszemu zdrowiu? Podajemy przepis.
Spis treści:
Rosół kolagenowy a zwykły rosół
Rosół kolagenowy tym się różni od zwykłego, że jego głównym składnikiem są kości szpikowe i chrząstki. Nie brak w nim też podrobów i warzyw. Jego przygotowanie trwa nawet kilkanaście godzin. Ten czas pozwala na wydobycie z kości tego, co w nich najlepsze.
Rosół kolagenowy powinno się popijać. Rano będzie sporym zastrzykiem energii, wieczorem zlikwiduje wzdęcia. Będzie znakomitą bazą dla sosów, dressingów czy dodatkiem do koktajli. Konsystencja rosołu kolagenowego jest nieco gęściejsza od zwykłego. Wynika to z wysokiej zawartości kolagenu.
Sprawdź także: Chroni stawy, tętnice i skórę. Białko, które zapewni młodość na dłużej. Warto uzupełnić niedobory
Właściwości zdrowotne rosołu kolagenowego
Właściwości zdrowotne rosołu kolagenowego znane były już w medycynie chińskiej. Zupa zawdzięcza je swojej zawartości, bogatej w aminokwasy i minerały. Lista cennych składników w tej zupie jest długa - rosół kolagenowy zawiera:
- glutaminę - poprawia stan jelit i wspiera ich pracę
- kolagen - buduje tkankę łączną, wpływa pozytywnie na skórę i stawy
- kwas hialuronowy - zatrzymuje wodę, utrzymuje sprężystości chrząstek i skóry
- glukozaminę - utrzymuje tkankę chrzęstną w dobrej formie
- siarczan chondroityny - buduje chrząstkę i jest składnikiem płynów stawowych
- minerały - magnez, potas, wapń, fosfor i siarkę, które uczestniczą w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie
- prolinę, glicynę - aminokwasy, które przyczyniają się m.in. do regeneracji tkanek
Korzystne właściwości rosołu kolagenowego sprawiają, że może on zastąpić niektóre modne, ale drogie suplementy diety oraz kosmetyki. Składniki połączone w smakowitym wywarze wpłyną dobroczynnie na nasz organizm.
Na co pomaga picie rosołu kolagenowego?
Aby dostrzec efekty picia rosołu kolagenowego, trzeba to robić regularnie. Ponieważ jednak nie spożywamy go w tradycyjnej formie obiadu, lecz raczej popijamy, raz ugotowana zupa wystarczy na długo. Na co pomaga picie rosołu kolagenowego?
- wspomaga pracę jelit i wątroby
- pomaga odbudowywać błonę śluzową żołądka jelit oraz kosmki jelitowe
- wzmacnia i dobudowuje chrząstki i stawy
- poprawia wygląd i kondycję skóry
- przyspiesza regenerację mięśni po intensywnym wysiłku fizycznym
- wzmacnia włosy i paznokcie
- wspiera pracę mózgu
Z tych powodów picie rosołu kolagenowego polecane jest zarówno osobom starszym, jak i sportowcom. Powinien on stać się stałym składnikiem naszej diety w okresie jesienno-zimowym, bo pomaga w walce z infekcjami.
Czytaj również: Najlepsze źródła kolagenu w diecie
Efekty picia bulionu kolagenowego
Pierwsze efekty picia bulionu kolagenowego są zauważalne już po dwóch tygodniach. Angelika Nęcka, dziennikarka portalu zdrowie.interia.pl przetestowała na sobie jego działanie. Jako pierwsze rzuciło jej się w oczy rozświetlenie i większa sprężystość skóry. Najbardziej jednak zależało jej na wzmocnieniu układu pokarmowego. Tak opisuje swoje wrażenia:
"Możecie mi wierzyć albo nie, ale ja naprawdę czuję, że mój przewód pokarmowy jest coraz mniej podrażniony. Po prostu czuję, jak się wzmacnia (warto tutaj wspomnieć, że przewód pokarmowy w dużej mierze składa się właśnie z kolagenu). Jak to "czuję"? Ano posiłki, które jem, coraz łatwiej przechodzą mi przez ścianki, poprawiło mi się trawienie, zmniejszyły się wzdęcia, a ja jestem dłużej syta, dzięki czemu unikam podjadania między posiłkami. Generalnie czuję się bardzo wzmocniona i mam więcej energii."
Dziennikarka zauważyła też, że coraz mniej jej "strzyka w kolanie". To efekt zbawiennej działalności kolagenu i glutaminy.
Przepis na rosół kolagenowy
Na ugotowanie rosołu kolagenowego trzeba sobie zarezerwować kilkanaście godzin. Tak długi czas gwarantuje, że kości oddadzą zupie swoją najcenniejszą zawartość. Warto też zaopatrzyć się w pokaźny garnek, który pomieści wszystkie składniki bulionu i pozwoli im się swobodnie gotować. Oto składniki i przepis na rosół kolagenowy:
- 3 litry wody
- 3 kg kości z mięsem (indycze szyje, korpusy kurcząt, kości wołowe, golonki, kurze łapki)
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- pół selera
- cebula
- przyprawy: pieprz, sól, liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk
- 2 łyżki octu jabłkowego
Przygotowanie rosołu kolagenowego:
- W garnku umieść kości i mięso, dodaj pieprz, liście laurowe i lubczyk.
- Zalej całość wodą tak, by przykryła kości i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu.
- Dodaj obrane warzywa, cebulę możesz najpierw przypiec tak, jak do zwykłego rosołu.
- Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj ocet jabłkowy.
- Gotuj całość na wolnym ogniu przez kilka lub kilkanaście godzin.
- Im dłużej będzie trwał ten proces, tym więcej składników wytrąci się z kości, które pod koniec gotowania powinny się rozpadać.
- Przecedź bulion tak, by nie zostały w nim warzywa, mięso ani kości.
Tak ugotowany rosół kolagenowy możesz przechowywać w lodówce przez siedem dni.
Kto nie powinien pić zupy kolagenowej?
Nie wszyscy mogą korzystać bez umiaru ze zdrowotnych właściwości takiej zupy. Przeciwwskazaniem do spożywania rosołu kolagenowego jest nietolerancja histaminy oraz dna moczanowa. Osoby z chorobami nerek również powinny sobie podarować picie "płynnego złota". Natomiast nadciśnieniowcy powinni ograniczyć zawartość soli w rosole kolagenowym.